De ce mi-am făcut blog?

Preiau ştafeta de la Mihai, şi am să încerc să dau nişte răspunsuri cît se poate de subiectiv-obiective la întrebarea “De ce mi-am făcut blog?”;)

Să fiu sincer, iniţial am făcut acest blog ca să public în el articole legate de activitatea mea profesională. Articole care necesită ceva timp şi atenţie, care printre altele nu sunt capodopere în domeniu;), ci pur şi simplu nişte lucruri utile şi observaţii legate în primul rînd de internetul moldovenesc şi îmbunătăţirea lui. Dar fiind exigent faţă de sine şi articolele proprii, ele nu au ajuns să fie publicate niciodată şi cel mai probabil că nici nu vor fi.

Un alt lucru, poate că mai important, este schimb de experienţă, să povestesc oamenilor ce am păţit şi de ce lucruri ei ar trebui să se ferească sau la ce ar fi bine să atragă atenţia. Şi respectiv să cunosc o altă perspectivă a lucrului despre care am scris de la cei ce citesc rîndurile date.

Necesitatea de a vorbi, este un alt factor care m-a făcut să încep să scriu, chiar luînd în consideraţie faptul că nu sunt expert în domeniul cela.
Consider că tăcerea este o trăsătură negativă a societăţii moldave, şi de multe ori ea se dovedeşte a fi de vină în mizeria care ne înconjoară.

Şi nu în ultimul rănd, o arhivă a intereselor personale – va fi interesant să citesc peste vreo 5 ani, despre ce lucruri am scris, ce gîndeam şi care a fost impactul lor;)

De ce ar fi bine să scrii şi tu?

Cunosc multe persoane interesante, care consider că trebuie să scrie, pentru că experienţa pe care o posedă ar fi de folos nu numai lor, ci şi celor din jur. Dar dintr-un motiv laic – nafig nado – ei nu fac acest lucru. Ceea ce reflecta clar stereotipul moldoveanului apatic. Un steriotip cu care trebuie de luptat.

Cu cît vor fi mai multe bloguri de “bun simţ” cu atît va fi mai bine, nu am să încep să enumăr facilităţile acestora, propun să le discutăm.
Eu, însă, am să mă limitez doar la constatarea că ceea ce are loc online poate să afecteze considerabil viaţa din offline.

Deci start&keep blogging…

Also read...

Comments

  1. Pingback: Mihai Moscovici

  2. Totusi eu sunt de parerea ca primele bloguri su fost pe acasa.md (jurnale.yam.ro) pentru prima data acolo am vazut un blog \”Made in Moldova\” si a fost si prima incercare de a face o comunitate de bloger. Referitor la none da e unul dintre cele mai vechi siteuri dar daca stau si imi aduc aminte pai in prima formula era un site obisnuit ci nu un blog, peste timp informatia a fost republicata sub un blog.

  3. Da, Valeriu destul de real să fie aşa. Fiindcă, moldnet-ul, precum şi societatea noastră, este divizat în partea română şi cea rusă, de aceea nu putem exclude faptul că puteau avea loc aceleaşi evenimente în paralel.
    Sincer să fiu, cred că nu o să aflăm niciodată care a fost sau este primul blog din Moldova. De fapt, nici nu prea are sens să-l căutăm. Dar…
    Pe mine mai mult mă interesează cum a evoluat blogging-ul în Moldova şi în ce direcţie trebuie dezvoltat.

  4. Torturile si Aierul sunt de nota 10 :)))
    Proprietarii rusi(presupun) ai acestor localuri mai bine lasau in limba lor rusa denumirile decit sa le traduca in romana gresit…

  5. vladic, interventia ta merita mai mult de cit expozitia de la alianta, si merita sa fie inteleasa de mai multi!

  6. Mulţumesc pentru susţinere. Împreună vom schimba!

    Apropo, expoziţia a fost prelungită, astfel cine nu a reuşit să vadă lucrările de la expoziţie, dar doreşte poftiţi pe holul Colegiului Invizibil Moldova, din str. Puskin 16/1, Chişinău.
    Dar dacă nu aveţi timp puteţi găsi unele lucrări pe site-ul evenimentului http://interventii.info.md/

  7. Felicitari pentru blog, si pentru articolul despre oi si cioban. :))Sunt mai mult de acord cu tine si eu am citit comentariile de pe blogul lui culiuc, dar inca odata mi s-a confirmat ideea ca toata lumea critica in Moldova sau din afara si nimeni nu vrea sa faca nimic concret. Si plus la asta fiecare se crede cel mai destept :) (

    Era o expresie “critica constructiva” foarte buna. Adica arati ce e rau si propui ceva concret si mai bun.

    Da suntem multe oi destepte si avem un cioban prost – opusurile se atrag :)))

  8. Despre lipsa informatiilor pe site drept zici. De ex. cererea tip pentru redobandirea cetateniei nu e de gasit pe site-ul ambasadei din RM, fiind prezenta pe site-urile ambasadelor din alte state.

    Cit despre deschiderea consulatelor in Balti si Cahul – cred ca e vina autoritatilor moldave – pun bete in roate intentionat. Romania a declarat ca a depus cere (sau ceva de genul asta) inca in ianuarie 2006 si nu aprimit nici un raspuns.

  9. Problema nu e in lipsa oilor destepte, problema e in lipsa oilor informate. Majoritatea populatiei traieste in sate, prostiti de TVM, OPT…

  10. Uite că Traian Băsescu confirmă versiunea mea care ţine de: “impotenţa unor persoane de a planifica şi organiza lucrul”
    Declaraţia o puteţi vedea aici: Preşedintele Traian Băsescu, despre vizele acordate cetăţenilor moldoveni(video)

    Totuşi consider că deschiderea consulatelor in Balti si Cahul nu e numai “vina autoritatilor moldave”. Aceasta este încă o scuză pentru autorităţile române, care puteau interveni în orice moment pentru a anihila aglomiraţiile din faţa consulatului.

  11. Pingback: Namashco

  12. Am fost la Cernauti in vara 2006. Am ramas placut impresionata de oras: arhitectura “cu fatade vieneze”, multa verdeata, pe strazi – vorba romaneasca… Universitatea merita atentie speciala. Ah, da, curtile interioare ale blocurilor sunt foarte “fotografice”. E un oars ce se merita vizitat

  13. Mie mi se pare ca blogurile de limba romana din Moldova seamana mai mult cu niste incercari de a te prezenta intr-o lumina inteligenta. Adica multi autori se auto-cenzureaza si sunt patrunsi de importanta actului creator.

    De fapt blogul ar trebui sa fie un jurnal, nu un mini-site cu studii si alte chestii serioase. Hm de fapt nu, blogul poate fi orice si in acelasi timp este nimic.

  14. Nicole: Da, si mie nişte prieteni mi-au spus că au întîlnit prin Bucureşti inscripţia \”Torturi\”, dar totuşi pun la îndoială corectitudinea scrierii acesteia. Neprivind că ai adus un argument foarte bun – DEXul.
    Mai tîrziu cînd găsesc ceva timp am să scriu un articol ce ţine de noua limba română şi argumentele mele.

  15. Pingback: Namashco

  16. Sergiu: \”…sunt patrunsi de importanta actului creator…\” – Dar mie îmi place această tendinţă…
    Bloguri despre nimic găseşti la fiecare pas…:)

    De aceea consider, că ar fi bine cît mai mulţi blogeri să respecte unele reguli de concepere şi de prezentare a conţinutului.
    Dar, temele abordate şi modul de scriere în blog, totuşi, rămîne pe seama autorului respectiv.

    Ca punct de referinţă ar fi Wring for the Web

  17. Pingback: Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM

  18. vlad, despre ce SF vorbesc si ăstia ? despre ce fel de limba moldoveneasca este vorba?ce fel de demagogii si petitii comuniste:(

  19. Sandu, nu e o petitie comunista:).. ci invers o petitie anti-comunista si anti-kgb-ista…

    Deci, imi ramine doar sa te rog sa-o semnezi:)

  20. ro.wikipedia.org este deja destul de slab in fata limbilor engleze si ruse. Trebuie sa mai impartim limbile romana si moldovaneasca? Resultatea va fi inca mai putine articole scrise in ambele “limbi”. Am semnat.

    – Peter

  21. Intradevar e mult mai bine decit era – si asta e principalul, deoarece schimbarea de anul trecut a fost o degradare in loc de progres.

    Dupa cum ai spus si tu, structura imi pare cam confuza la prima vedere – trebuie studiata putin, ceea ce mie personal imi creaza disconfort – eu vin pe site sa aflu informatii nu sa-mi pierd timpul sa inteleg logica meniului.

    Iconitele “harta site-ului” si “cautare” nu sunt active.

    Sa vedem ce o sa fie mai departe, la urma urmei nu e atit de important site-ul, dar modul si principiile dupa care vor fi alesi castigatorii.

  22. Judecatorii sunt buni. Te vei simti mai bine daca-ti spun ca sunt si eu printre dinsii? (evident, cu exceptia categoriei “site personal/blog”, la care planifici sa particip cu propriul site). Sunt si multi membri cu adevarat internationali. Conferinta de presa are loc luni, asa ca urmareste presa…

  23. Alexandru, foarte bine că o să fie judecători de talie internaţională. Nu am intenţionat să criticac acest eveniment, pur şi simplu am vrut să atenţionez la faptul că de obicei numele lor este anunţat din timp.

    PS:\”Te vei simti mai bine daca-ti spun ca sunt si eu printre dinsii?\” – scuze dar nu pricep cum să interpretez această întrebare;?)

  24. Inminarea premiilor va avea loc in aprilie. Timp mai este.

    Ref. la P.S. Pai, iti spun, voi fi si eu in juriu. Iar reactia ta la aceasta informatie poate fi sau una pozitiva (“te vei simti mai bine”), sau una negativa, sau una pofighista. Nu inteleg care-i problema cu interpretarea frazei mele…

  25. Un film extraordinar. E foarte simplu, si este genial.

    Dar a fost si prima parte care am vazut multi ani in urma – “Before sunrise”. Tot e din categorie “must seen”.

  26. Cu adevarat am asistat la regizarea unei piese. Mai mult ca atat, se pare ca cei trei nici nu au banuit ca au avut rolul principal in aceasta piesa comunista. Acum, ei afirma ca pot lua in consideratie decizia de a autodizolva asociatia, aceasta fiind “impusa de ceea ce ei numesc incercarile de politizare a unei intalniri pe care liderii organizatiei au avut-o recent cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin”.
    Presedintele Voronin a declarat intr-un interviu acordat pentru Moldpres, ca cei trei reprezentanti ai “comunitatii” “i-ar fi transmis dorinta celor “10 milioane de moldoveni din Romania” (cam jumatate din populatia Romaniei) de a fi recunoscuti ca etnie”.
    Nici vorba de asa ceva, spun cei trei, pentru ca, de fapt, scopul organizatiei este de a “aparara drepturile cetatenilor romani de origine moldoveneasca si de a promova schimburile culturale si economice dintre Romania si Republica Moldova”.

  27. Pingback: Namashco

  28. Simpatic articol;) Aceste evenimente demonstreaza o data-n plus timpenia vietii pe care noi singuri o toleram!In loc sa-i inchidem gura “CIOAREI” noi o ascultam si mincam in continuare “MACAROANE MADE IN R.MOLDOVA”:((((( Cit v-a mai continua acest circ cu CIOARE,LUPI SI BOMBONEI?CUM CREZI?

  29. Pingback: Namashco

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.