Blogging Moldavia

Continuînd tema blogului moldovenesc
Internetul moldovenesc este influenţat preponderent de tendinţele care au loc în runet, deci un eveniment, un lucru sau ceva ce a avut succes pe meleagurile internetului rus în scurt timp îşi regăseşte reflecţia în Moldova.
Ca un exemplu bun poate fi luat şi evoluţia blogului moldovenesc, istoria căruia nu poate fi văzută fără activitatea şi atribuţia sporita a vorbitorilor de limba rusă.

Astfel, cel mai popular instrument de gestionare a blogurilor în Rusia LiveJournal.com, care întruneşte sub acoperişul său în jur de 413875 * utilizatori ruşi, devine şi cel mai popular printre moldoveni.
Conform statisticilor LiveJournal.com numărul utilizatorilor care au indicat ca regiune de provenienţă a blogului său – Moldova, este egal cu 1733*. Din păcate, nu am putut afla numărul blogurilor active şi celor inactive, fiindcă această informaţie nu este disponibilă pe site.

În cadrul LiveJournal.com puteţi găsi mai multe comunităţi „moldoveneşti”, cea mai veche fiind md_commnity, care întruneşte 381* utilizatori. Prima înregistrare datează cu 21 februarie 2003. E lăudabil faptul că această comunitate este activă pînă în prezent.

Limba în care sunt scrise majoritatea blogurilor pe LiveJournal.com din regiunea Moldova este cea rusă.

Printre altele, întîmplător am dat peste blogul lui Eugen Clim, care se pare că are cel mai vechi blog înregistrat pe 1 august 2001, plus la aceasta blogul e şi activ. Deci, avem o persoană nouă în capul listei:)

E de notat faptul că numărul utilizatorilor (din Moldova) pe LiveJournal.com creşte rapid, astfel:

Data Numarul utilizatorilor
25 decembrie 2006 1677
1 ianuarie 2007 1688
18 ianuarie 2007 1733

*Date statistice valabile la 18 ianuarie 2007

Alte comunităţi moldoveneşti în cadrul LiveJournal.com: md_politika, md_photo, md_schools, md_cinema, moldova, all_md, etc. Majoritatea comunităţilor susmenţionate au fost create în intervalul de timp 2003-2005.
Dar, cea mai plăcută descoperire, pentru mine, a fost comunitatea limba româna, aici vorbitorii de limba rusă discută despre problemele ortografice şi sintactice întîlnite în timpul studierii limbei de stat, baftă.

Deci suntem mulţi, so keep blogging…

Articole relevante:

3CategoriaInternet Discuţie închisă. 18 January 2007
 • Mie mi se pare ca blogurile de limba romana din Moldova seamana mai mult cu niste incercari de a te prezenta intr-o lumina inteligenta. Adica multi autori se auto-cenzureaza si sunt patrunsi de importanta actului creator.

  De fapt blogul ar trebui sa fie un jurnal, nu un mini-site cu studii si alte chestii serioase. Hm de fapt nu, blogul poate fi orice si in acelasi timp este nimic.

  January 23rd, 2007 la 16:47
 • Sergiu: \”…sunt patrunsi de importanta actului creator…\” – Dar mie îmi place această tendinţă…
  Bloguri despre nimic găseşti la fiecare pas…:)

  De aceea consider, că ar fi bine cît mai mulţi blogeri să respecte unele reguli de concepere şi de prezentare a conţinutului.
  Dar, temele abordate şi modul de scriere în blog, totuşi, rămîne pe seama autorului respectiv.

  Ca punct de referinţă ar fi Wring for the Web

  January 24th, 2007 la 17:12
 • […] Blogging Moldavia, ianuarie […]

  January 2nd, 2008 la 22:11