Blogging Moldova

Acest articol nu pretinde a fi o istorie 100 la 100 cronologic corectă, este o încercare de a restabili evoluţia blogului moldovenesc după memoriu şi puţinele date pe care am putut să le găsesc.
Dacă cineva are date mai relevante la acest subiect decît ceea ce a fost scris mai jos, nu ezitaţi să adăugaţi şi/sau să mă corectaţi.

Pentru prima dată am auzit de noţiunea blog în Moldova în anul 2002, dintr-un număr al jurnalului „Internet”, editat la Chişinău. Băieţii scriau despre noua tendinţă apărută în reţea, despre proporţiile pe care le capătă bloggingul etc., de-aş avea la îndemînă acel număr aş fi scris cu precizie ce se spunea în acel articol.

Pentru acest articol am încercat să găsesc cele mai vechi bloguri originare din Moldova, din păcate însă unele nu mai există, iar la altele am uitat adresele.

Însă, pot să menţionez 3 bloguri, care pretind a fi cele mai vechi bloguri autohtone, dar nicicum nu pot să le pun eticheta „primul blog moldovenesc”. Aceste bloguri sunt: Igor Udushlivyi, Egor Spivac, şi al dl. Coseac (adresa momentat nu o găsesc, dar poate că nici nu mai există).
Din cele 3 susmenţionate blogul lui Egor Spivac, poate fi considerat ca „cel mai vechi”, prima înregistrare datată cu aprilie 2002.

Prima încercare de a uni bloggerii moldoveni sub un „acoperişi” a avut loc la finele anului 2003 sau în prima jumătate al anului 2004, nu pot spune cu precizie pentru că mi-am pierdut arhiva e-mail-urilor. Dl. Coseac a lansat platforma Cblog, care găzduia pe acel timp vreo cîteva bloguri. Din păcate acest proiect cum a apărut aşa şi a dispărut.

Mai tîrziu, în 2004, compania Simpals în cadrul Forum.md, dar apoi şi în cadrul Yes.md, a lansat un fel de agenda, care la nivel de concept este similară cu cea a blogului. Deci, dacă o să intrăm prin agendele utilizatorilor acestor site-uri vom constata că oamenii în Moldova se ocupă de blogging de o perioadă bună de timp. Majoritatea agendelor sunt în limba rusă, dar aceasta e o altă problemă:).

Anul acesta, 2006, pe la mijlocul lunii iulie, compania Quattro a lansat Bloguri.md, care oferă o platformă a sa de dezvoltare a unui blog. Detalii găsiţi înregistrîndu-vă pe acest site.

Deci, nu e atît de static moldnet-ul cum pare la prima vedere

Dacă ar fi să estimez blogosfera moldovenească atunci aş spune că sunt vreo cîteva sute(la nivel de observare) de bloguri, în caz că neglijăm limbă în care sunt scrise. Bloguri de calitate însă sunt foarte puţine.

Situaţia din fericire nu e atît de rea, fiindcă din cînd în cînd apar bloguri şi tendinţe interesante.

Spre exemplu, m-a bucurat mult faptul că tinerii jurnalişti de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la USM , au un blog în care publică articolele proprii, ceea ce nu poate să nu favorizeze dezvoltarea lor ca jurnalişti.

La fel, un blog interesant mi s-a părut cel al lui Alexei Ghertescu, Law in Moldova.

Deci, totul este înainte…

Alte bloguri care trebuie să fie menţionate:

Personale

Articole relevante:

5CategoriaDiverse, Internet, Ţara mea Discuţie închisă. 19 November 2006
 • […] Dupa ce am initiat tema Primul blog moldovenesc, imbunatatita considerabil cu informatiile pretioase ale lui Alexandru Culiuc, iata ca Vladislav Namashco face o repercusiune in istorie si descrie, din amintiri proprii, dezvoltarea blogging-ului in Moldova. […]

  November 20th, 2006 la 01:11
 • Totusi eu sunt de parerea ca primele bloguri su fost pe acasa.md (jurnale.yam.ro) pentru prima data acolo am vazut un blog \”Made in Moldova\” si a fost si prima incercare de a face o comunitate de bloger. Referitor la none da e unul dintre cele mai vechi siteuri dar daca stau si imi aduc aminte pai in prima formula era un site obisnuit ci nu un blog, peste timp informatia a fost republicata sub un blog.

  November 20th, 2006 la 17:30
 • Da, Valeriu destul de real să fie aşa. Fiindcă, moldnet-ul, precum şi societatea noastră, este divizat în partea română şi cea rusă, de aceea nu putem exclude faptul că puteau avea loc aceleaşi evenimente în paralel.
  Sincer să fiu, cred că nu o să aflăm niciodată care a fost sau este primul blog din Moldova. De fapt, nici nu prea are sens să-l căutăm. Dar…
  Pe mine mai mult mă interesează cum a evoluat blogging-ul în Moldova şi în ce direcţie trebuie dezvoltat.

  November 20th, 2006 la 18:32
 • […] Blogging Moldova […]

  January 18th, 2007 la 21:35
 • prin 2003 – inceput de 2004 a existat o platforma inchisa de bloguri acasa.md – creata de catre lumea care facea yam.ro. erau vreo 10-15 bloggeri. dupa aia a disparut :)

  May 17th, 2009 la 17:50