Se întîmplă și fără SOPA, PIPA ori ACTA în vigoare

SOPA, PIPA, ACTA – abrevieri care ne-au pus pe jar de la începutul acestui an. Și, deși am făcut față acestor inițiative, ofensiva „organelor de drept” abia începe. Se pare că guvernele au realizat că nu pot controla internetul așa cum și-ar dori, și că au ajuns în situația în care trebuie să acționeze prompt. Încercările frenetice de a stabili „statu-quo”-ul, în viziunea lor, au consecințe pe drept înfricoșătoare și cu o aură dictatorială, care pun aceste instituții într-o lumină nu tocmai favorabilă.

Internetul nu este doar un mediu prin care se pot pirata filme de doi bani cu venituri de milioane, capodopere cinematografice fără auditoriu în săli, ori muzica de rahat a unor interpreți pe care niciodată nu îi vom vedea în concert. Și, evident că nici nu se reduce la a naviga printre picioarele lu’ Sasha Grey, sau a lăsa înjurături pe peretele virtual al opoziției.

Internetul a creat un mediu nou de afaceri, modele noi de business, a creat oportunități enorme oamenilor care au fost născuți în afara „paradisului” vestic, și nu în ultimul rînd a crescut o generație de oameni care gîndesc fără granițe.

Și este păcat să vezi că în urma acțiunilor negîndite a guvernanților au de suferit afacerile oamenilor. Afaceri care au fost crescute în timp și cu sîrguință, ca într-o dimineață să te trezești cu domeniile închise. Asta se întîmplă în America, așa au pățit-o cei de la Jotform. Domeniul cărora a fost suspendat de către Serviciul Secret, invocînd : domain being suspended “as part of an ongoing law enforcement investigation”. Uite așa, doar că li s-a părut lor ceva suspicios au imobilizat un serviciu ce deservea 700 000 de utilizatori. Un precedent periculos, că dacă în cazul megaupload era vorba de conținut piratat, cei de la Jotform oferă doar instrumente pentru a crea forme online care nu atentează la securitatea statului sau distribuirea directă a conținutului piratat. Și, acest lucru se întîmplă fără SOPA ori ACTA în vigoare.
Domeniul a fost restabilit, dar cine va plăti despăgubiri?!

Statele Unite devin un mediu nu tocmai favorabil afacerilor online, cu toate că centrul universului IT rămîne neschimbat.

Complice la această fărădelege a fost și registratorul de domenii Godaddy, de la care în perioada imediat următoare am să mut domeniile, am mai avut experiențe proaste cu companiile americane și nu aș vrea să le retrăiesc.

Rămînem pe fir…

Also read...

Comments

  1. subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu

  2. Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)

  3. avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
    scurt, clar, si cuprinzator.
    ;)

  4. Pingback: Pioneratul twitterului

  5. Pingback: Pioneratul twitterului

  6. Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…

  7. Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.

  8. Pingback: Temă pentru acasă

  9. Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.

  10. din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…

  11. Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău

  12. @condrat.
    Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
    Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?

  13. Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.