Revenirea în WebTop
WebTop tot timpul a trezit reacţii controverse şi dezbateri aprige între participanţi şi organizatori. Dar cît de greu sau uşor nu a fost WebTop a ajuns la cea de a V-a ediţie, multe înainte. Presupun că nici în acest an nu vom scăpa de impresii indignate, dar acest fapt este un lucru inevitabil pentru moldnet.
Prima impresie
…. a fost una pozitivă, imediat se observă ca la acest site s-a lucrat. Este cu 3 capuri mai sus decît versiunea precedentă, ceea ce nu poate să nu influenţeze pozitiv imaginea generală a concursului.
Un pic confuză a părut la prima vedere navigarea pe site, dar care pînă la urmă se dovideşti a fi foarte bine structurată. Şi o bucurie mare a stîrnit faptul că conţinutul e la locul său şi cu diacritice:)
La un pas de dezamăgire
După ceva timp, în care haotic am hoinarit pe site, am început să observ unele neajunsuri fără de care, printre altele, nu poate să existe nici un site. Am să scriu doar despre unele, care deranjează cel mai tare.
Am să încep cu logoul, care în comparaţie cu celelalte elemente şi spaţiul care i-a fost alocat este prea mic. Trebuie să umbli puţin cu ochii pînă dai de el, mai ales la rezoluţii mari, ceea ce creează un disconfort vizual considerabil. Plus la asta, acest sentiment e susţinut şi de amplasarea „greşită” a meniului limbilor, care conform regulilor de utilizabilitate ar trebui să fie de partea dreapta.
O idee foarte buna mi se pare indicarea stării concursului, care la rîndul său este însoţită de o imagine. De exemplu, în prezent este etapa I (înregistrarea) — acestei etape îi corespunde imaginea din dreapta — mîini cu cererele întinse. Urmatorul pas va fi evaluarea, care va fi însoţită de o imagine corespunzătoare ş.a.m.d. Dar modul de prezentare a stărilor duce puţin în eroare. Eu spre exemplu iniţial am presupus că e un meniu inactiv, astfel am ajuns la concluzia că site-ul este în construcţie, ceea ce era total greşit.
Înainte de a trece la navigare aş vrea să amintesc că acest layout asemănă puţin cu cel de la Yes.md, nu afirm că este o plagiere, dar sigur că s-a lucrat „with that in mind”.
Navigarea, cum am mai spus este foarte bine structurată şi mai puţin de bine prezentată. Astfel meniul de nivelul doi, de la meniul pricipal, s-a lăsat puţin studiat, pentru că iniţial nu l-am observat, apoi nu l-am înţeles. Doar după vreo 3 clickuri am destins scopul lui.
Bara roza probabil că crează cele mai controverse impresii. În partea de sus „se lipeşte” cît de bine se poate, ca apoi în cea de jos să deranjeze cît de bine poate ochiul, în procesul de citire a conţinutului.
În general, însă, e bine.
Dar dezbaterile?
Dezbaterile despre care am scris la începutul articolului mai puţin ţineau de ceea cum arată site-ul WebTop, ci de faptul cum este organizat şi judecat.
Astfel, organizatorii au hotarît ca în acest an să fie mărită taxa de participare pentru unele categorii şi introdusă pentru altele. Taxa este de 300 lei, e mult sau puţin? Am să evit răspunsul la această întrebare, afirmând doar că e spre bine şi că ajunge să fie un concurs de cartier.
Dar problemă, cea mai dureroasă şi care permanent trezeşte cele mai mari nemulţumiri, nu a fost soluţionată: cine sunt judecătorii?
Vom trăi şi vom vedea…
Am sa fiu primul!
Pingback: Mihai Moscovici
Totusi eu sunt de parerea ca primele bloguri su fost pe acasa.md (jurnale.yam.ro) pentru prima data acolo am vazut un blog \”Made in Moldova\” si a fost si prima incercare de a face o comunitate de bloger. Referitor la none da e unul dintre cele mai vechi siteuri dar daca stau si imi aduc aminte pai in prima formula era un site obisnuit ci nu un blog, peste timp informatia a fost republicata sub un blog.
Da, Valeriu destul de real să fie aşa. Fiindcă, moldnet-ul, precum şi societatea noastră, este divizat în partea română şi cea rusă, de aceea nu putem exclude faptul că puteau avea loc aceleaşi evenimente în paralel.
Sincer să fiu, cred că nu o să aflăm niciodată care a fost sau este primul blog din Moldova. De fapt, nici nu prea are sens să-l căutăm. Dar…
Pe mine mai mult mă interesează cum a evoluat blogging-ul în Moldova şi în ce direcţie trebuie dezvoltat.
vesel :)
sunt sigur ca mai sunt o multime de asa gafe prin oras.
sînt şokată:))))
Torturile si Aierul sunt de nota 10 :)))
Proprietarii rusi(presupun) ai acestor localuri mai bine lasau in limba lor rusa denumirile decit sa le traduca in romana gresit…
Incerc sa imi ordonez expresiile fetei… dar nu-mi iese nicidecum, le simt dand buzna peste fata mea…
Promit sa nu plang,
Luminita
vladic, interventia ta merita mai mult de cit expozitia de la alianta, si merita sa fie inteleasa de mai multi!
Mulţumesc pentru susţinere. Împreună vom schimba!
Apropo, expoziţia a fost prelungită, astfel cine nu a reuşit să vadă lucrările de la expoziţie, dar doreşte poftiţi pe holul Colegiului Invizibil Moldova, din str. Puskin 16/1, Chişinău.
Dar dacă nu aveţi timp puteţi găsi unele lucrări pe site-ul evenimentului http://interventii.info.md/
vlad, unde eshti ,bre?La multi ani!!!!!
Iaca ca vine si zapada pe la noi cam in 2 cu ploaie dar speram ca va fi si fara.
Felicitari pentru blog, si pentru articolul despre oi si cioban. :))Sunt mai mult de acord cu tine si eu am citit comentariile de pe blogul lui culiuc, dar inca odata mi s-a confirmat ideea ca toata lumea critica in Moldova sau din afara si nimeni nu vrea sa faca nimic concret. Si plus la asta fiecare se crede cel mai destept :) (
Era o expresie “critica constructiva” foarte buna. Adica arati ce e rau si propui ceva concret si mai bun.
Da suntem multe oi destepte si avem un cioban prost – opusurile se atrag :)))
chiar am sa te adaug la linkuri pe vocea moldovei
Despre lipsa informatiilor pe site drept zici. De ex. cererea tip pentru redobandirea cetateniei nu e de gasit pe site-ul ambasadei din RM, fiind prezenta pe site-urile ambasadelor din alte state.
Cit despre deschiderea consulatelor in Balti si Cahul – cred ca e vina autoritatilor moldave – pun bete in roate intentionat. Romania a declarat ca a depus cere (sau ceva de genul asta) inca in ianuarie 2006 si nu aprimit nici un raspuns.
Problema nu e in lipsa oilor destepte, problema e in lipsa oilor informate. Majoritatea populatiei traieste in sate, prostiti de TVM, OPT…
Uite că Traian Băsescu confirmă versiunea mea care ţine de: “impotenţa unor persoane de a planifica şi organiza lucrul”
Declaraţia o puteţi vedea aici: Preşedintele Traian Băsescu, despre vizele acordate cetăţenilor moldoveni(video)
Totuşi consider că deschiderea consulatelor in Balti si Cahul nu e numai “vina autoritatilor moldave”. Aceasta este încă o scuză pentru autorităţile române, care puteau interveni în orice moment pentru a anihila aglomiraţiile din faţa consulatului.
sergiu: mulţumesc
zzzop: tocmai despre asta şi am scris;)
Pingback: Namashco
Am fost la Cernauti in vara 2006. Am ramas placut impresionata de oras: arhitectura “cu fatade vieneze”, multa verdeata, pe strazi – vorba romaneasca… Universitatea merita atentie speciala. Ah, da, curtile interioare ale blocurilor sunt foarte “fotografice”. E un oars ce se merita vizitat
salut, referitor la “torturi”, vedeti sensul 2 http://dexonline.ro/search.php?cuv=tort
restul, desigur e foarte trist
Mie mi se pare ca blogurile de limba romana din Moldova seamana mai mult cu niste incercari de a te prezenta intr-o lumina inteligenta. Adica multi autori se auto-cenzureaza si sunt patrunsi de importanta actului creator.
De fapt blogul ar trebui sa fie un jurnal, nu un mini-site cu studii si alte chestii serioase. Hm de fapt nu, blogul poate fi orice si in acelasi timp este nimic.
Nicole: Da, si mie nişte prieteni mi-au spus că au întîlnit prin Bucureşti inscripţia \”Torturi\”, dar totuşi pun la îndoială corectitudinea scrierii acesteia. Neprivind că ai adus un argument foarte bun – DEXul.
Mai tîrziu cînd găsesc ceva timp am să scriu un articol ce ţine de noua limba română şi argumentele mele.
Pingback: Namashco
Sergiu: \”…sunt patrunsi de importanta actului creator…\” – Dar mie îmi place această tendinţă…
Bloguri despre nimic găseşti la fiecare pas…:)
De aceea consider, că ar fi bine cît mai mulţi blogeri să respecte unele reguli de concepere şi de prezentare a conţinutului.
Dar, temele abordate şi modul de scriere în blog, totuşi, rămîne pe seama autorului respectiv.
Ca punct de referinţă ar fi Wring for the Web
te duci? ;)
Strîng bani şi caut sponsori…
Nu vrei sa mă sponsorizezi?;)
Pingback: Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM
problema cu limba moldoveneasca exista si pe google.md
vlad, despre ce SF vorbesc si ăstia ? despre ce fel de limba moldoveneasca este vorba?ce fel de demagogii si petitii comuniste:(
Sandu, nu e o petitie comunista:).. ci invers o petitie anti-comunista si anti-kgb-ista…
Deci, imi ramine doar sa te rog sa-o semnezi:)
am incredere:)
ro.wikipedia.org este deja destul de slab in fata limbilor engleze si ruse. Trebuie sa mai impartim limbile romana si moldovaneasca? Resultatea va fi inca mai putine articole scrise in ambele “limbi”. Am semnat.
– Peter
Mulţumesc Sandu şi Peter.
Împreună vom schimba.
Intradevar e mult mai bine decit era – si asta e principalul, deoarece schimbarea de anul trecut a fost o degradare in loc de progres.
Dupa cum ai spus si tu, structura imi pare cam confuza la prima vedere – trebuie studiata putin, ceea ce mie personal imi creaza disconfort – eu vin pe site sa aflu informatii nu sa-mi pierd timpul sa inteleg logica meniului.
Iconitele “harta site-ului” si “cautare” nu sunt active.
Sa vedem ce o sa fie mai departe, la urma urmei nu e atit de important site-ul, dar modul si principiile dupa care vor fi alesi castigatorii.
Plusuri si minusuri se gasesc in orice initiativa, dar oricum WebTop este un concurs de exceptie in Moldova.
Pe langa caracteristicile tehnice si de jurizare, am mai observat un lucru si am initiat un sondaj pentru a vedea parerea utilizatorilor activi de Internet. Detalii aici: http://www.blog.moscovici.org/2007/02/07/sondaj-blogs-vs-personal-web-page/
Judecatorii sunt buni. Te vei simti mai bine daca-ti spun ca sunt si eu printre dinsii? (evident, cu exceptia categoriei “site personal/blog”, la care planifici sa particip cu propriul site). Sunt si multi membri cu adevarat internationali. Conferinta de presa are loc luni, asa ca urmareste presa…
Alexandru, foarte bine că o să fie judecători de talie internaţională. Nu am intenţionat să criticac acest eveniment, pur şi simplu am vrut să atenţionez la faptul că de obicei numele lor este anunţat din timp.
PS:\”Te vei simti mai bine daca-ti spun ca sunt si eu printre dinsii?\” – scuze dar nu pricep cum să interpretez această întrebare;?)
Inminarea premiilor va avea loc in aprilie. Timp mai este.
Ref. la P.S. Pai, iti spun, voi fi si eu in juriu. Iar reactia ta la aceasta informatie poate fi sau una pozitiva (“te vei simti mai bine”), sau una negativa, sau una pofighista. Nu inteleg care-i problema cu interpretarea frazei mele…
Se pare că nu o să fie nevoie de a continua confruntarea cu Wikipedia, fiindcă în 3-4 luni ea va fi închisă.
Nu ştiu cît de viabilă poate fi această declaraţie, dar sunt sigur că nici ca intenţie nu este o noutate din cele bune.
Pina vii din Bucuresti sa citesti cartea, ca sa mi-o dai mie cind te intorci ;)
Am citit jumate;) si traducerea, din pacate, uneori lasa de dorit:( dar oricum bine ca a fost facuta…
““Guguţă” de Spiridon Vangheli şi “Despre brand” de Wally Olins:)”
:)
Un film extraordinar. E foarte simplu, si este genial.
Dar a fost si prima parte care am vazut multi ani in urma – “Before sunrise”. Tot e din categorie “must seen”.
La “Before sunrise” planific sa ma uit in weekend-ul apropiat…
Cu adevarat am asistat la regizarea unei piese. Mai mult ca atat, se pare ca cei trei nici nu au banuit ca au avut rolul principal in aceasta piesa comunista. Acum, ei afirma ca pot lua in consideratie decizia de a autodizolva asociatia, aceasta fiind “impusa de ceea ce ei numesc incercarile de politizare a unei intalniri pe care liderii organizatiei au avut-o recent cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin”.
Presedintele Voronin a declarat intr-un interviu acordat pentru Moldpres, ca cei trei reprezentanti ai “comunitatii” “i-ar fi transmis dorinta celor “10 milioane de moldoveni din Romania” (cam jumatate din populatia Romaniei) de a fi recunoscuti ca etnie”.
Nici vorba de asa ceva, spun cei trei, pentru ca, de fapt, scopul organizatiei este de a “aparara drepturile cetatenilor romani de origine moldoveneasca si de a promova schimburile culturale si economice dintre Romania si Republica Moldova”.
Pingback: Namashco
Cu ce si cind incepem? ;))
Simpatic articol;) Aceste evenimente demonstreaza o data-n plus timpenia vietii pe care noi singuri o toleram!In loc sa-i inchidem gura “CIOAREI” noi o ascultam si mincam in continuare “MACAROANE MADE IN R.MOLDOVA”:((((( Cit v-a mai continua acest circ cu CIOARE,LUPI SI BOMBONEI?CUM CREZI?
Pingback: Namashco