Se întîmplă și fără SOPA, PIPA ori ACTA în vigoare

SOPA, PIPA, ACTA – abrevieri care ne-au pus pe jar de la începutul acestui an. Și, deși am făcut față acestor inițiative, ofensiva „organelor de drept” abia începe. Se pare că guvernele au realizat că nu pot controla internetul așa cum și-ar dori, și că au ajuns în situația în care trebuie să acționeze prompt. Încercările frenetice de a stabili „statu-quo”-ul, în viziunea lor, au consecințe pe drept înfricoșătoare și cu o aură dictatorială, care pun aceste instituții într-o lumină nu tocmai favorabilă.

Internetul nu este doar un mediu prin care se pot pirata filme de doi bani cu venituri de milioane, capodopere cinematografice fără auditoriu în săli, ori muzica de rahat a unor interpreți pe care niciodată nu îi vom vedea în concert. Și, evident că nici nu se reduce la a naviga printre picioarele lu’ Sasha Grey, sau a lăsa înjurături pe peretele virtual al opoziției.

Internetul a creat un mediu nou de afaceri, modele noi de business, a creat oportunități enorme oamenilor care au fost născuți în afara „paradisului” vestic, și nu în ultimul rînd a crescut o generație de oameni care gîndesc fără granițe.

Și este păcat să vezi că în urma acțiunilor negîndite a guvernanților au de suferit afacerile oamenilor. Afaceri care au fost crescute în timp și cu sîrguință, ca într-o dimineață să te trezești cu domeniile închise. Asta se întîmplă în America, așa au pățit-o cei de la Jotform. Domeniul cărora a fost suspendat de către Serviciul Secret, invocînd : domain being suspended “as part of an ongoing law enforcement investigation”. Uite așa, doar că li s-a părut lor ceva suspicios au imobilizat un serviciu ce deservea 700 000 de utilizatori. Un precedent periculos, că dacă în cazul megaupload era vorba de conținut piratat, cei de la Jotform oferă doar instrumente pentru a crea forme online care nu atentează la securitatea statului sau distribuirea directă a conținutului piratat. Și, acest lucru se întîmplă fără SOPA ori ACTA în vigoare.
Domeniul a fost restabilit, dar cine va plăti despăgubiri?!

Statele Unite devin un mediu nu tocmai favorabil afacerilor online, cu toate că centrul universului IT rămîne neschimbat.

Complice la această fărădelege a fost și registratorul de domenii Godaddy, de la care în perioada imediat următoare am să mut domeniile, am mai avut experiențe proaste cu companiile americane și nu aș vrea să le retrăiesc.

Rămînem pe fir…

0CategoriaInternet, Ţara mea Discuţie închisă. 18 February 2012

Comments are closed.