Chişinău East European Silicon Valley (II)
Am mai scris despre acest vis moldovenesc cam 2 ani în urmă. Un subiect interesant care e abordat cu regularitate de către presa autohtonă, dar fără a pătrunde mult în esența problemei, doar niște constatări.
Azi am mai citit un articol pe această temă Силиконовая Молдова scris de Veaceslav Kunev. Și cu siguranță l-aș fi ignorat dacă spre sfîrșitul articolului domnul Kunev nu ar fi dat-o în bară.
A început bine, povestea despre experiența sa în Statele Unite din decembrie anul trecut. Și-a pus niște întrebări corecte și chiar a reușit să găsească niște răspunsuri. A scris despre viziunea lui Richard Florida, care consideră că Talentul, Tehnologia și Toleranța, sunt pilonii de bază a unui high-tech centru de succes, cum ar fi San Francisco, Boston, Seattle, etc. Dar cel mai mult autorul textului a preferat să se axeze pe Toleranță, încheind articolul astfel:
На данный день Молдова не комфортная для Талантов страна. Страна, по сути, находится в состоянии гражданского противостояния, что прекрасно отражает структура нынешнего парламента и ситуация в нем. Поэтому, как любят выражаться европейские представители, «домашним заданием» для наших политиков должно являться создание комфортной среды проживания и высокого уровня Толерантности общества. Это единственные условия, при которых вложения в науку, образование, высокие технологии будут рентабельными и оправданными. В противном случае – мы построим отличные дороги и высокоскоростной интернет для всех жителей страны. И с помощью этого высокоскоростного интернета люди будут эффективно искать работу за рубежом и с комфортом уезжать из страны по отличным дорогам.
Ce nu mi-a plăcut în acest pasaj?! Faptul că este o problemă ce ține de toți, dar iarăși numai politicienii trebuie să o rezolve. Toleranța e «домашниe задание» pentru fiecare din noi, de la mic la mare. De la profesoară de clase primare, la antreprenori și biserică.
În Moldova chiar și mediul antreprenorial, acolo unde în primul rînd tre să-ți faci griji de cifre, este afectat enorm de mult de lipsa toleranței față de limbă și etnie, componente nu tocmai cele mai importante în modelul lui Richard Florida. Limba el nici nu o discută. În America toți cunosc și vorbesc engleza! La noi societatea este dezbinată anume pe acest criteriu. De aceea, cît de mult trebuie să se implice politicienii în reglarea acestei situații e un subiect discutabil. Ar fi bine ca ei să-și ocupe tot timpul “liber” de economie pentru că bunăstarea societății rezolvă foarte multe lucruri minore.
În concluzie, ar fi bine să nu trăim cu amintiri, Moldova nu va fi Silicon Valley.
P.S. Londra este un high-tech centru al europei în devenire. În 2-4 ani acest lucru se va observa cu ochiul liber. Și la capitolul toleranță ei o duc nu prea;)