Chişinău East European Silicon Valley

sau din ce în ce mai departe de vis…

Citisem azi dimineaţa articolul lui Erick Schonfeld “Europe Is Searching For Its Silicon Valley“, care în scurt timp a trezit foarte multe discuţii şi păreri contraverse. De cîte Sillicon Valley are nevoie Europa, 1, 2 sau mai multe? Dar are ea nevoie de ele? Şi atunci unde trebuie să fie amplasat European Silicon Valley? Londra, Berlin, Amsterdam, Helsinki sau Talinn?

Evident că un răspuns clar şi universal la aceste întrebari nu a fost găsit. Fiecare aspiră şi crede că ţara lui merită (trebuie) să fie European Silicon Valley, e normal pentru că e vorba de bani, de foarte mulţi bani. Ceea ce însă se observă din acele discuţii e că în Europa la moment nu există o piaţă unică de IT, ceea ce complică foarte mult dezvoltarea domeniului respectiv în zonă. Fiecare ţară europeană, membru UE sau nu, îmblă cu legile şi taxele proprii. Astfel, Europa e scoasă automat din competiţie, ca un tot integru.

… în afară de a face vin şi creşte roşii, ştiţi să programaţi?!

Îmi aduc aminte de istoriile frumoase despre Moldova – Silicon Valley al URSS şi mai apoi East European Silicon Valley. Despre încercările din ’92-’93 de ai readuce faima de Hi-Tech land, despre forumurile investiţionale ce au avut loc la începutul acestui mileniu şi despre dorinţa creării unui parc tehnologic.
Lupta dintre guvern şi specialiştii IT continue de ani buni, dar fără rezultate excepţionale. Guvernanţii fac parte din alt film şi alt secol, nu cunosc şi nici nu prea vor să accepte schimbările, aprobînd nişte legi aberante.

Rezultatul este evident – degradăm. Politehnica nu e cea care a fost pe timpuri, nici eu nu am apucat timpurile cele bune:). Piaţă autohtonă de IT e la pămînt, cumătrii şi aici se simt bine. Specialiştii pleacă peste hotare, pentru că guvernul îi agreează numai pe cei care acceptă sapa. Avem o imagine de pătlăgicari, căpătată la începutul anilor ’90, de evroremontnişi din ’98 încoace, şi se pare că ne convine acest lucru…

Visul de a deveni East European Silicon Valley e tot mai departe… şi moare…

6CategoriaInternet Discuţie închisă. 6 April 2008
  • Dureros subiect. Si eu cativa ani in urma credeam ca Moldova isi va pune in valoare capacitatile in domeniul IT, dar gand cum a fost, gand si a ramas. Sincer sa fiu, din toate confruntarile cu cei de la MDI, nu prea am facut diferenta dintre ei si elevii de la Colegiul de Informatica. Sad, but true.

    Visul mai persista … insa e nevoie de ceva mai multe vise.

    April 8th, 2008 la 07:55
  • E nevoie de insistenţă şi de acţionat ignorînd statul la maximum posibil,

    Apoi, să discutăm legile fiscale şi taxele pentru activitatea în acest domeniu…

    April 8th, 2008 la 08:23
  • Obiectivul propus e mult prea complex pentru a fi atins intr-o iteratie. Daca tintesti mai jos, vor fi rezultate mai bine, si nu va exista sentimentul de insatisfactie.

    Problema nu e in Universitatea Tehnica, ci e in ceea ce fac studentii cind o absolvesc. Ramin sa lucreze in Moldova? Lucreaza in domeniul IT? Lucreaza in IT dar in alta tara?

    Nu consider ca avem o criza de inteligenta, ci avem o criza de utilizare rationala a inteligentei disponibile.

    April 8th, 2008 la 14:12
  • Nu e vorba de criza de inteligenţă, ci despre dorinţa şi incapacitatea statului de a o valorifica… deşi soluţii le-au fost propuse. Şi nici nu e vorba de a face totul printr-o singură iteraţie… la acest capitol iarăşi au fost propuse soluţii.

    Scopul universităţii, în viziunea mea, constă în provocarea, motivarea şi îndrumarea studenţilor. Ceea ce în ziua de azi la politehnică nu se face. Am absolvit 2 ani în urmă, şi am tras mîţa de coadă 4 ani la universitate. Sincer, pun la dubii capacităţile anumitor profesori de a preda…

    April 8th, 2008 la 18:57
  • Vladislav, Silicon Valley nu e doar “o regiune geografica cu concentratie inalta de specialisti IT” – vezi aici de ce, din spusele unui dintre “parinti” http://www.paulgraham.com/siliconvalley.html

    Nici cu un Bangalore (inima outsourcingului, http://en.wikipedia.org/wiki/Bangalore#Economy) nu cred ca putem sa asemanam, datorita unor caracteristici pe care le are India si nu are cum sa le posede Moldova – retea de Indian Institutes of Technology (IIT), populatie mare, infrastructura telecomunicatii “mostenita” inca din anii inaintea la DotCom bust, emigranti cu legaturi puternice “acasa” si cu influenta in companii potentiali clienti si beneficiari de astfel de servicii, etc.

    April 10th, 2008 la 22:41
  • Suna bine, dar foarte ireal deja.
    Pentru inceput ar trebui sa producem macar ceva.. :)

    April 17th, 2008 la 19:32