Cumparăm online în Moldova

Articolul cu acest titlu stă de vreo 4 luni la drafts în WP-ul meu şi începutul articolului era cu totul altul:) Ideea e că prea mult gîndesc şi aştept inspiraţia, de aceea era normal ca după vreo 2 săptămîni de scriere să găsesc la Alex Stacanov un articol pe acelaşi subiect:”Бедное будущее интернет-магазинов в Молдове“. O experienţă recentă totuşi m-a făcut să revin la tema Magazinele online din Moldova.

Nu am să fac o altă listă de magazine, a celor care nu au fost găsiţi în articolul lui Alex, ci am să mă opresc la analiza a 2 din ele, care se pare că sînt concurenţi direcţi şi singurii care merită puţină atenţie la moment, cred. E vorba despre eMag şi eShop.

eMAg vs eShop

Design grafic

Probabil că nu am să zic nimic nou, dar designul grafic lasă de dorit în ambele cazuri.

eShop are un design ’90ist, care îmi creează impresia că el nu mai funcţionează de ani buni. Textul de pe pagina de start mă duce în stupoare de fiece dată cînd accesez acest site, mă derută, provocînd o dorinţa imediată de al închide.

La eMag site-ul arată puţin mai drăguţ, deşi ar trebui să atragă mai multă atenţie la butonaşile decisive, care în unele cazuri se lasă căutate. Cum să cumperi într-un online magazin dacă nu găseşti butonul “Adaugă în coş”?:)

Utilizabilitate

Prima impresie – haos. O întrebare retorică: ce poate fi mai important decît găsirea uşoară a produsului într-un magazin online?!

Meniu

Principiul după care s-a condus eShop pentru a lista produsele în meniul din stînga pentru mine a rămas un mister: flori, cadouri (?), computere, componente, notebook, printer şi fax (?), monitoare (?), …, veselă (?) şi o categorie separată pentru un singur produs – fotoliu?!
Meniul de sus nu funcţionează complet.

La eMag listarea produselor e mai logică. Însă, nu e clar de ce băieţii au hotărît să alinieze subcompartimentele spre dreapta, la noi se citeşte stînga-dreapta şi nu invers, o aliniere de acest tip ar fi valid în cazul unei ţări arabe şi nu a Moldovei. Nu e lizibil.
Mai există nişte subcompartimente care duc nicăieri, de exemplu monitoare CRT sau cele din zona Electrocasnice. Dacă nu sînt produse în aceste compartimente, atunci ar fi mai bine ca ele să fie scoase sau să ducă către o pagină care să comunice utilizatorului că: „Nu avem produse în acest compartiment… dar vor fi pe data de…. sau vedeţi produsul…”.

Căutarea

Am căutat doar după 2 cuvinte cheie şi mi a fost de-ajuns ca să înţeleg cine şi ce prezintă. De exemplu, căutînd RAM sau Monitor. eShop mi-a returnat o listă de… diferite produse irelevante: audio sisteme, plăci audio/video, etc. Rezultatul căutărilor pentru monitor mi-a returnat: faxuri şi imprimante… trist.

Căutarea de la eMag returnează rezultate relevante. Un plus mare e că la această căutare se mai adaugă şi un filtru personalizat, care permite filtrarea rezultatelor conform specificaţiilor produsului căutat. De exemplu, la RAM: frecvenţă, capacitate memorie, tip memorie; la monitor: diagonala, rezoluţie, timp de răspuns. etc.

Arhitectura informaţională şi amplasarea elementelor în pagină

Am întîlnit ceva greutăţi în găsirea butonului Adaugă în coş pe paginile de descriere a produsului (exemplu: eMag, eShop), presupun că confuzia e motivată de utilizarea a aceeaşi culori la preţ şi la iconiţa cumpara, în cazul eMag. Şi de un scroll mare, butonul fiind amplasat după descrierea produsului, la eShop.

Am pierdut ceva timp, pe eShop, pentru a găsi informaţie despre cum cumpar un produs, acest compartiment ca şi multe alte importante se afla sub meniul principal, printre licenţa de la microsoft, livrarea florilor, cum să-ţi alegi un compiuter, componentă pereferică, etc.

Şi multe alte găunii am găsit în amplasarea elementelor în pagină – derutant.

Livrarea

Condiţiile de livrare la eMag sînt mai bune decît cele de la eShop. Livrarea gratuită se face dacă suma cumpărăturilor face minim 300 lei (livrarea 20 sau 30 lei) pe cînd la eShop trebuie să faci cumpărături de $100, altfel livrarea te costă $3.

Timpul de livrare diferă: eMag 48 ore, iar la eShop o schemă puţin mai complicată, depinde cînd faci comanda dimineaţa sau seara.

Impresii

Cu eShop nu am avut de afacere şi probabil că nu voi avea, pentru că site-ul nu îmi inspiră încredere şi lipseşte varianta în limba română, ceea ce îmi crează nişte stereotipuri despre proprietarii acestei afaceri.

La serviciile lui eMag am apelat de 2 ori şi mi-a plăcut, se simte atitudinea şi dorinţa băieţilor de a face ceva bun. În ambele cazuri am fost contactat peste 20-30 min după ce facu’ comanda, produsele mi-au fost livrate la timp.
Ar fi bine ca ei să investească ceva bani în publicitate, să îmbunătăţească logistica şi să capete încrederea clienţilor. Spor.

Concluzii

Piaţa e liberă. E loc de creştere. E nevoie de investiţii mai mari. Actualii jucători trebuie să-şi consolideze poziţiile, niciodată nu ştii cine vine din urmă.

La capitolul site-uri ale magazinelor online moldoveneşti aş putea scrie mult, dar şi aşa am lungit-o…

Also read...

Comments

  1. subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu

  2. Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)

  3. avea tatniu, dumnezeu sa-l ierte, o vorba la tema asta: “no publicity – no prosperity”.
    scurt, clar, si cuprinzator.
    ;)

  4. Pingback: Pioneratul twitterului

  5. Pingback: Pioneratul twitterului

  6. Da, asta e bine. Insa am inteles ca Angello nu ofera deloc conditii privelegiate celor care initiaza proiecte finantate de ei iar Simpals ofera expertiza locala, pe cind un startup de succes are nevoie de expertiza si experienta internationala…

  7. Artur, da ceea ce ai menționat e un neajuns clar. E nevoie de colaborare și de schimb de exeperiențe măcar cu vecinii. Am putea învăța multe lucruri interesante.

  8. Pingback: Temă pentru acasă

  9. Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.

  10. din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…

  11. Pingback: Startup Weekend Moldova « Artur Gurău

  12. @condrat.
    Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
    Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?

  13. Pingback: Analiză complexă a live-urilor din Moldova » blogul lui eugen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.