Outsourcing în țările Est Europene și competitivitatea Moldovei

Avem un număr destul de bun de companii care fac outsourcing. Și pot să zic că avem un număr și mai mare de developeri care vor să lucreze într-o companie de outsouring(logic, nu?!). Am avut și eu, în timp, această “onorabilă” ocazie de a lucra pentru străini, ori de a începe o “colaborare” cu străinii. Și eram amuzat de cum ne văd și ce opinie “stranie” au despre noi.

Tocmai am citit o analiză la un raport. Vă invit și pe voi să citiți, să vedeți unde se regăsește Moldova pe plan regional. How Competitive are Eastern European Countries on the Global Scale?.

Cîteva citate care mi-au plăcut:

The country competes primarily on unskilled labour and natural resources. The Republic of Moldova is included in this stage along with India. This signifies low wages but also low productivity.

A small and very poor country…

The only outstanding criteria for the country include low tax rate, ease of establishing a business as well as low level of inflation and government debt.

3CategoriaŢara mea Discuţie închisă. 7 October 2011
 • Eugeniu

  Stiu ca e greu de acceptat dar din pacate este o discrepanta ft mare intre cererea de afaceri si calificare…sau mai explicit…persoanele care ies de pe bancile universitaii nu dispun de abilitatile necesare.

  October 7th, 2011 la 20:39
 • condrat

  din pacate, noi nici la unskilled labor force nu prea facem fata… in discutii cu cei de la draexelmaer si lear, doua compaii care au creat cca 3000 de locuri de munca si o industrie care nu a existat in rm, se plangeau de faptul ca dupa ce ii invata pe moldoveni sa dea la strung, in trei luni astia lasa munca… 15 ani de stat la taraba in calea basarabiei au dus la pierderea culturii industriale… plus, cei de la lear corp spuneau ca muncitorul polonez din fabrica lor e de trei ori mai productiv… asa ca autorii raportului au dreptate, din pacate…

  October 15th, 2011 la 21:04
 • Eugen

  @condrat.
  Pai invata cu un salariu mic (fac investitia in sine) si apoi pleaca la un salariu mai bun.
  Asta si presupune capitalismul si relatiile de piata nu?

  December 20th, 2011 la 16:09