Valoarea ideilor noastre
De mai multe ori am asistat și avut conversații interesante cu oameni care au „o idee de startup” pe care nu vor să o zică, cel mai des motivînd acest comportament prin frica de furt. Și aș înțelege dacă ar fi vorba de ceva detalii concrete sau secrete de firmă, dar dacă discuția e la nivel de schimb de idei sau în genere startupul e doar o idee… nu înțeleg.
Este important de conștientizat faptul că nu suntem geniali. Ideile nu ne mai aparțin. Tu nu ești primul căruia i-a venit această idee în cap. Și cu siguranță, cineva la alt capăt de pămînt sau două case mai la vale, se gîndește exact la aceeași chestie. Și sigur nu este mai puțin deștept ca tine.
În ziua de azi e nevoie doar să te setezi pe o frecvență și ideile vor curge de la sine. Geniale și nu prea. În aceste condiții nu mai contează că tu ai fost primul care s-a gîndit la o idee, ci va conta cine și cum o va realiza.
De aceea, mă amuz cînd întîlnesc persoane care au idei „super tari” și „de milioane”, pe care le țin pentru ei cu gîndul că le vor dezvolta cîndva. Ingeniozitatea „oamenilor cu idei” de la noi s-a demonstrat la evenimentele de genul Launch48 și SiCamp. Zero viziune, zero atitudine și zero experiență în antreprenoriat.
Trebuie să începi să discuți, împărtășești și să faci schimb de idei, pentru că vei avea numai de cîștigat. Uneori vei înțelege că ai fost prizonier a unei idei stupide, alteori vei găsi aplicări noi a ideei tale. Iar ceea ce ține de furt… învăță să treci repede de la idee la realizare, încercă să faci totul perfect și să fii cu un pas înainte. Și, nu uita de un lucru simplu, cineva poate să facă milioane dintr-o idee din care tu nu ai să fii apt să scoți nici măcar un bănuț.
Actualizare
Am dat acum peste interviul cu Ian Broom de la eventul Launch48 Moldova și se pare că el are aceeași părere.
P.S. Exemple am o duzină.