Cîteva cuvinte despre antreprenoriatul online din Moldova

Nu cred că există vreo idee sau model de business de succes din străinătate care să nu fi fost aplicat în online-ul moldav. Am fost mereu pe val, odată ce apărea ceva bun la ei la noi se clona și era imediat lansat: portaluri, search engines, e-money, e-commerce site-uri, platforme de blogging, instant messenger, group sales, etc. S-a încercat totul. Și, cînd apare vreun proiect nou care se autointitulează „Primul din Moldova” îmi apare un zîmbet pe față. Aha, zic eu, „Primul din Moldova” și următorul în deadpool. Îmi aduc aminte cu greu de vreun exit în sensul bun al cuvîntului. Bine, în afară de Faces.md ce exemplu puteți să mai dați?

Evident, asta fiind starea lucrurilor te întrebi ce nu merge și ce fac greșit antreprenorii online autohtoni?! Și cred că fiecare din noi și-a pus întrebarea aceasta nu o singură dată.

Am organizat două evenimente „începem” pentru antreprenori și am discutat problemele cu care ne confruntăm noi cei care încercăm să dezvoltăm online-ul moldovenesc. Le-am identificat și le pot enumera pe degetele de la o singură mînă:

 • Nu avem destui utilizatori online;
 • Nu avem plăți online;
 • Nu avem cultură de cumpărare online;
 • Nu avem bani pentru online;
 • Nu avem legi sau biurocrația ne înăbușă;

Nu avem, nu avem, nu avem… Adevărul e că avem destui utilizatori sau mai bine zis nu mai puțini decît în alte țări. Adevărul e că nu e taman să avem plăți online performante ca să fie în țară un e-magazin decent. Adevărul e că bani sunt și legile noastre nu’s mai „indecente” decît cele din alte țări. Și, atunci care e buba?!

Antreprenorii. Da, antreprenorii. Dar, mai bine zis lipsa lor în mediul online. Mă refer la acei oameni care ar putea fi lideri, cei care cu adevărat ar rezolva probleme și nu pe cele de ordin tehnic, că la soluții IT suntem ași, ci pe celea ce țin de business. Oameni care ar putea să aducă bani în mediul dat și să pună bazele unei industrii. Oameni care ar putea vinde internetul.

Sunt sigur că iterațiile prin care trece astăzi generația de tineri antreprenori va aduce roade, dar mai e timp pînă atunci, trebuie să trecem încă prin cîteva eșecuri pînă ne vom maturiza. Sigur, nu toți vor ajunge la aceasta vîrstă fiind înghițiți de treburile și nevoile zilnice, dar cei care vor fi acolo nu vor regreta.

Ceea ce putem să facem azi e să ne schimbăm setările implicite pe care e pusă mentalitatea noastră. Avem nevoie de o atitudine business și de responsabilitate în afaceri. Trebuie să lăsăm cochiliile noastre protectoare la o parte și să devenim mai deschiși la minte, să cooperăm și să punem bazele unui mediu nou, pentru că astăzi acest lucru nu se întîmplă din păcate.

9CategoriaDiverse, Internet Discuţie închisă. 2 June 2011
 • Vlad,
  eu totusi tind sa cred mai mult ca lipsa banilor pentru lansarea unui startup este piedica principala a celor mai multi ce vor sa faca business in IT/online. Personal am avut mai multe idei, imprena cu prietenii si prietenii aparte dar nu am ajuns sa le implementam deoarece ne dadeam seama la un moment ca pentru a dezvolta si mentine acel produs ce trebuia lansat vom avea nevoie de timp si bani. Cu timpul s-ar fi rezolvat daca era sa fie bani, am fi renuntat la serviciu daca vedeam vreo sansa de a obtine investitii sau profit care sa ne permita sa ne intretinem si sa dezvoltam proectul. Cu doi/trei ani in urma oamenii cu bani din MD erau prea reticenti pentru a investi in ideile unor tineri fara experienta in business. Poate pe linga bani ne lipseste si curajul.. .

  June 2nd, 2011 la 08:02
 • Buna Vladislav,
  Nu am sa incerc sa te contrazic in cele ce scrii, insa voi pune o notita. Exista si in Moldova lucruri care sunt create nemijlocit de moldoveni. Care sunt aceste lucruri? Usor le poti verifica la institutiile abilitate sa autentifice aceste inovatii, descoperiri, numeste-le cum vrei. Am facut si eu ceva, care cred ca nu a fost plagiat din strainatate, dar daca mai exista undeva in lume un astfel de proiect, chiar a-si dori sa fac cunostiinta. Despre ce e vorba? Sistem de sondare a o opiniei on line, nu este ceva nou? Dar al carei baza de date este bazata pe sistemul piramidal de dezvoltare. Ca sa iti inchipui mai usor am sa iti dau un exemplu. Inchipuie-ti ca Oriflame sau Avon fac sonndaje on line. Sistemul pe care l-am creat functioneaza pe un astfel de principiu. Repet, daca gasesti undeva pe net un astfel de sistem, te rog sa-mi dai legatura. Mai multe despre sistemul sondaj.md vezi pe blog.sondaj.md

  June 2nd, 2011 la 08:13
 • Ion,
  Asta și se numește antreprenoriat. Dedici timp și resurse financiare pentru un proiect în care crezi, îți asumi responsabilitate și toate riscurile pentru tot ceea ce ai făcut sau urmează să faci. Dacă tu însuți nu ai încredere în proiectul tău de ce cineva ar vrea să-ți dea bani?!
  Nici în america nu îți vor da bani pentru ochi frumoși. Idei au mulți, dar puțini le implementează. Trebuie să poți transforma ideea în business. Și, dacă nu poți nu vor fi nici proiecte, nici bani, nici piață.

  June 2nd, 2011 la 10:07
 • Iurie,
  mă bucur să aud acest lucru. Eu nu am afirmat că tot ce se face în Moldova este plagiat din occident, la noi sunt oameni deștepți cu siguranță.

  Ideea articolului e că nu avem destui oameni cu inițiative de business în domeniu, ingineri și tehnicieni sunt mulți și abilitățile lor nu le pun la îndoială. Dar oameni care să poată face afaceri bune chiar și din idei adaptate nu!

  June 2nd, 2011 la 10:13
 • Vlad, nu te contrazic dar stii si singur ca multe proecte le poti monetiza dupa jumate de an/un an sau chiar doi. In tot acest timp trebuie sa poti sa te intretii, dar si oamenii implicati in proectul tau sa ii platesti, da ? Si aici apare problema ca multi nu au 5k-10k-20k $ pentru a face acest pas.

  June 2nd, 2011 la 10:42
 • Ion, păi tu vrei să te lansezi în antreprenoriat și cineva să-ți mai dea bani?! Faci rost de bani, $5-20k în ziua de azi nu’s așa mari bani… și soluții de unde să iei acești bani poți găsi: bootstraping, loans, angels, etc. Dacă îți e frică să riști cu proprii bani asta e altă întrebare…

  June 2nd, 2011 la 11:11
 • mai este un moment de adăugat pe lângă lucrurile punctate foarte corect. moment care tot contribuie la omorul afacerilor online – câtă publicitate trântesc “portalurile” şi site-urile cele mai vizitate din .md?!

  parcă-s site de porn de prin 2003-2005. aceste “portaluri” omoară orice tendinţă a celor care navighează de a fi interesaţi de publicitate. în rezultat vizitatorii din .md înregistrează cele mai joase CTR din industrie, conform experienţei mele de 5+ ani cu AdWords/AdSense. i-aş pizdi pe mănăjerii şi adminii care acceptă aşa o violare a utilizatorului nostru de internet.

  June 2nd, 2011 la 21:01
 • subiectul este interesant, intradevar in moldova e mai greu sa faci bani din online. eu am incercat si mai incerc, dar singur e mai greu

  June 27th, 2011 la 20:15
 • SharK

  Vitalie, am ris mult despre intentiile tale referitor la “mănăjerii şi admini” :))) , dar asta e adevarul ;)

  July 6th, 2011 la 11:22