Moldova ICT Summit – ordinar sau ordinar?

Eu nu vreau să dau calificări neutre la acest eveniment, pentru că de astea au fost/fi destule. Am să zic așa cum a fost, adică ceea ce am văzut cu ochii mei la IT Entrepreneurship. Și am văzut un început total neinspirat. Evident problema banilor electronici e un subiect interesant și dureros pentru orice antreprenor care a încercat să lanseze o afacere pe online în Moldova în ultimii 10 ani. Și avea să fie cu adevărat valoroasă această sesiune dacă abordarea antreprenorilor se făcea din altă perspectivă, mai personalizată, mai cu soluții clare pentru afacerea acestora.

Deschid o paranteză. Un lucru mi-a fost clar, e că cei de la PayPal nu văd perspective în piața moldavă, dar cu siguranță ei văd piețe cu potențial în Mongolia și Mozambic(că dacă tot sîntem la litera M). Și analizînd graficul dat, e clar de ce, da?! Ori, există oameni interesanți în piața moldovenească care tot încearcă să nască un produs și pînă nu vor reuși să pună mîna pe acest segment nu va intra nimeni aici. Punct. Închid paranteza.

Sesiunea cu video conferințe a fost o mică catastrofă. Tehnicienii trebuie să fie „executați” pentru așa atitudine și non profesionalismul pe care l-au manifestat. Eu nu știu de ai cui ei sunt, dar dacă din partea găzduitorilor atunci cu siguranță ei trebuie să plătească pagube morale organizatorilor, pentru că au alungat lumea cu incompetența sa.

Și vreau să constat un alt fapt, la cîte evenimente am participat la Leogrand, conexiunea la internet ori nu a fost ori a fost oribilă. Personal mi se pare o prostie să dai o grămadă de bani și să nu ți se ofere servicii corespunzătoare.

După prînz lucrurile și-au mai revenit un pic. A ieșit Marius Ghenea, și deși nu a zis nimic nou a fost bun. După care a urmat și o sesiunea bună de case study pe baza proiectelor privesc.eu și zumzi.md. Și lansarea proiectului Launch48 Moldova cu Ian Broom, sper să revin cu detalii despre acest eveniment cît de curînd.

Ziua a doua a fost mult mai bună decît prima, dar gustul amărui rămase. Calupul despre publicitatea online a fost bun și informativ.

Și dacă se întîmplă că la anul va avea loc din nou acest eveniment, atunci țin de cuviință să arunc și eu niște idei poate va prinde bine. Să trecem la enumerat:

 • Găsiți un nume acestui summit, unul bun și scurt, nu generic. Eu vreau să răspund ușor la întrebarea unde am fost.
 • Am auzit și am citit foarte multe păreri care aveau cam același mesaj: ni’că nou! Nu trebuie să subestimați auditoriul, nu e cazul. Selectați vorbitori interesanți și cu experiență care să poată să ne țină în priză.
 • Să fie fără supărare, dar testați conexiunile înainte de event și alegeți asistenți tehnici de treabă. Și dați la vorbitori măcar o telecomandă pentru proiector.
 • Formatul evenimentului, cred că necesită modificări, dar e un subiect mai complex.

Dar nu a fost totul rău, ceea ce a făcut echipa lui Ion Grosu a fost excelent, interviurile publicate în timpul summitului e o idee care merită să fie reprodusă. Și cu torba se poate merge liber la magazin.

Pe final pot să zic astfel, cum am intrat așa și am ieșit. Ordinar.

4CategoriaInternet Discuţie închisă. 26 May 2011
 • Concluzie: nimic interesant nu a pierdut :)

  May 27th, 2011 la 09:26
 • corectare la mesajul precedent, “.. nimic important nu am pierdut”

  May 27th, 2011 la 09:26
 • Nicolae, nu este adevărat, daca ești interesat de publicitate online de exemplu, atc ai pierdut mult pt că au fost discursuri bune și interesante;)

  În general evenimentul a fost organizat bine, dacă e să excludem video conferințele. Și presupun, dacă organizatorii vor avea curajul să repete acest eveniment la anul, atc o să fie și mai bine:)

  May 28th, 2011 la 12:34
 • nelu

  n-as zice ca a fost super tare. zic de domeniul Developers, nu stiu de celelalte. Cea mai mare problema la noi e ca nu putem sa tinem o prezentare normala, si cat de cat interesanta. Avem un mare minus la acest capitol.
  Am stat in sala 100% doar la prezentarile straine – Securitate(Bulgaria), Cloud Computing(Microsoft Ro), si la vreo 3 locale- CMS(Ciubotaru), Mobile Development(V. Esanu) si RT Design. Celelalte au fost foarte plictisitoare(Endava,…). De Pentalog nici nu mai zic, tema era conceptul Agile, dar ei au inceput sa-si prezinte compania. Asa ca am terminat sumitul cu mult mai devreme decat trebuia

  May 31st, 2011 la 06:43