Adweb — o părere despre mituri și realități

E cert că avem nevoie de astfel de evenimente, dovadă fiind sala plină. În același timp aș zice că un fee de participare ar fi fost la locul lui, prea mulți oameni “căzuți de pe lună”. Și luînd în considerație întrebările din sală și discursurile unor prezentatori pot să conclud că mai mult avem nevoie de workshopuri, decît niște prezentări simple.

Mituri, de fapt realități

Foarte mult s-a combătut numărul utilizatorilor din internetul moldav, au fost aduse multe date statistice și pot afirma cu siguranță că cifra de 1 milion moldoveni online nu este un mit.

Eu mă bucur pentru acei oameni care pot vinde și o fac bine. Mă bucur că ei apară cu dîrzenie internetul. Dar mă descurajează unele afirmații ale lor ce țin de transparența sau de posibilitățile de cuantificare a traficului. În realitate ai la dispoziție o sumedenie de instrumente care monitorizează detaliat traficul către site și publicitatea servită pe el, trebuie doar să știi unde să cauți.

6000 lei venit nu este un mit! Și da, acești oameni nu numai achită întreținerea, dar și cumpără online bunuri sau servicii. Am exemple.

Realități, adica mituri

Dorel Samoila a afirmat că internetul moldav a sărit peste anumite etape în dezvoltarea sa. Adevărul adevărat e că totul a fost la timpul său și nu a sărit nimeni peste nimic. Mulți am stat pe dial-up cîte vreo 6-8 ani. Numai moldnetul știe cîte tentative au fost de a lansa proiecte ecommerce sau sisteme de plăți online. În general nu cred că a fost vreun domeniu în care nu s-a încercat ceva să se facă. E nevoie doar să faci puțin research ca să vezi evoluția și eșecurile celor dinainte.

A zis Dragoș Stanca: “În curînd piața se va schimba. 2-3 ani”. Am scris atunci, am să scriu și acum. Nu se va schimba piața așa cum ne așteptăm sau vrem noi. 3 ani în urmă îmi imaginam “piața” de astăzi complet altfel, nu este nici pe aproape de așa cum aș fi vrut să o văd atunci. Timpul trece repede, oamenii îs lenoși.

ROI este o realitate non-caracteristică meleagurilor noastre. Despre care ROI poate fi vorba cînd majoritatea advertiserilor nu cunosc ce e aia: CPM, CPC, CPA, au bugete mizere pentru online și le împart la site-urile pe care ei personal vizitează?!

Pe final

Am menționat mai sus că ar fi bine să fi fost un fee de participare, dar să luați în considerație faptul că mulți nu sunt gata să plătească pentru discursuri de genul la cel ținut de domnul de la Rutube.
Statisticile plictisesc, de aceea ele trebuie să fie prezentate în alt format.

Oricum inițiativa e de lăudat, s-a văzut foarte bine cu cine avem de afacere și că suntem hăt unde în acest domeniu. Așa că nervii în pumn și Forța Clickits;)

P.S. Apropo, se zice că luni pe site-ul Adweb vor apărea prenzentările, așteptăm.

2CategoriaInternet Discuţie închisă. 16 April 2011
 • Suru

  Nu stiu daca esti acela care se ocupa de chestiile astea dar:

  Navigam pe clickits si am facut click pe Kinetik Labs link din partea stinga de jos de pe home page si am observat ca acolo (pe home page la kinetik Lab) scrie 26 siteuri in reatea vs. 30 siteuri in retea (pe home page la clikcits).
  Se interesecteaza cumva retelel de siteuri sau e o greseala tehnics

  Anyway, just a heads up

  April 18th, 2011 la 00:54
 • […] La temă a scris și colegul meu Vlad – Adweb — o părere despre mituri și realități. […]

  April 18th, 2011 la 13:45