Furt de conţinut în online-ul moldovenesc

Se pare că furtul de conţinut în online-ul moldovenesc intră în vogă sau a intrat (să mă corectaţi, vă rog)?! Angajezi, plăteşti, se face treabă şi cînd dai să culegi roada… te trezeşti cu grădina goală — ai fost furat! Aşaaa, deci criticăm şi ne plîngem pe cei care ne guvernează, că sunt nişte dobitoci ce trăiesc pe spatele nostru — ne fură şi se fac că plouă. În acelaşi timp, unii din cei care se plîng procedează la fel — trăiesc pe spatele altora, furînd şi comportîndu-se de parcă aşa şi trebuie să fie!

Generaţie nouă? Reformatoare? Viziuni noi? Noua medie? Poate că şi e o generaţie nouă în mediu nou, dar cu o mentalitate veche, care la fel ca predecesorii săi încearcă să construiască industrii avînd la bază furtul!

Nu trăim în colhoz, ce e al meu e al meu, e un lucru la care s-a muncit şi în care s-a investit, fie acel lucru un paragraf de articol, o imagine sau o secvenţă video. De aceea, urmăresc cu stupoare acţiunile anumitor redacţii, care clar ignoră termenii şi condiţiile de distribuţie a materialelor preluate de pe site. Dar e şi mai şocant! cum ele reacţionează în momentul în care sunt rugate frumos să respecte condiţiile de distribuţie: nu putem pune link; noi nu menţionăm sursa pentru că nu ne permite şeful; sau şi mai urît te ignoră continuînd să fure!

Libertate?! Drepturi?! De unde în p*%# mea, dacă însuşi cei care promovează aceste drepturi le încalcă grosolan.

Am încercat să rezolvăm pe cale paşnică, dar se pare că fără rezultat. Şi dacă cuvîntul bun nu merge atunci venim cu sabia?!

Actualizare: în articolul Anei: Media Made in Moldova veţi găsi exemple concrete.

23CategoriaInternet Discuţie închisă. 3 August 2009
 • Lilia

  te referi la stirile de pe site-urile moldovenesti?

  August 3rd, 2009 la 17:00
 • Pregătiţi frumuşel o scrisoare de tip Cease and Desist şi trimiteţi la registratorul de domen + la hosting provider.

  Să vedeţi cum încep să se mişte hoţii :)

  August 3rd, 2009 la 17:01
 • Va rog lista.., lista va rog.

  August 3rd, 2009 la 17:09
 • Lilia, eu mă refer la ştirile preluate de pe pamparam.md de către site-uri care activează în acelaşi segment ca şi noi: allfun, jurnal.md, music.md.

  Dar sunt sigur că şi mulţi alţii se vor găsi care au ce spune la capitolul furt de conţinut în online.

  August 3rd, 2009 la 17:10
 • urat, urat de tot. daca companii de media fac astfel, ce sa zici de blogheri? au si ei asa pacate…

  August 3rd, 2009 la 17:17
 • Eu zic cu sabia! pe dobitoci, stzuka, pana n-o prinesc, nu se trezesc.

  August 3rd, 2009 la 18:11
 • Eu zic noi lor sa le… facem un proces, asha, pakazatelinii :)

  August 3rd, 2009 la 19:33
 • ce tormozesc unii…

  va ofticati degeaba!
  poate peste vreun an,doi,trei o sa intelegeti ce-i internetul

  August 3rd, 2009 la 23:52
 • Victor, lucrăm în acest domeniu de ani buni şi ştim foarte bine cu ce se manîncă internetul;)
  Furtul furt rămîne.

  August 4th, 2009 la 09:15
 • “furtul” de continut pe internetul din MD nu e furt

  ar trebui sa va bucurati ca va baga cineva in seama atat de mult – nu sa injurati

  August 4th, 2009 la 19:55
 • Victor, asa impresie ca pe tine ti-o suparat mai tare articolul lui Vlad, decat pe Vlad – Furtul :)

  Furtul – nicidecum nu inseamna bagare de seama, da – dispret. si nu mi se pare normal sa fie “hranit” in continuare cel care fura. Pe vremuri la hoti taiau mainile. La noi, vad ca, tot cel care a fost furat ramane “prost”

  August 4th, 2009 la 20:49
 • Victor, nu ducem lipsă de atenţie aşa că mulţumesc pentru sfat.

  Eu văd că nu ai priceput nimic din ceea ce am scris. Bafta.

  August 5th, 2009 la 12:31
 • Eugen

  Pai asta suntem invatati sa facem la scoala si facultate dar si in afara institutiilor de invatamint. Zeci de referate apreciate dupa greutate nu trec fara urmari.

  August 6th, 2009 la 01:19
 • Eugen

  Pe de alta parte insa nu cred ca exista cineva in moldova care nu a incalcat vreodata drepturi de autor incepind cu Windows si Office, Photoshop, etc.
  Deci asta e. Nu aveti ce face decit sa fiti permanent cu un pas inainte si sa asigurati ca traficul merge spre voi si nu spre jurnal.md

  August 6th, 2009 la 01:24
 • E de regretat, cu asa ritm e compromisa si o parte a generatiei noastre.

  In curind pe blog am sa public ceva de genul dat , dar legat de Unimedia. Sa vezi si astea ce se mai rup din tipare cu un copy paste si apoi zic inca ca sursele unimedia informeaza. Mii greata de asa jurnalisti.

  August 8th, 2009 la 22:57
 • In privinta la pamparam si chestii. Nu vreu sa scriu pe blogul Anei Gurau, scriu aici e mai comod.
  Asadar, dat fiind faptul ca sunt utilizator fidel al siteului rupere.md, ma refer mai mult la forum, evident ca intru si pe pamparam, caci linkurile pe rupere spre pamparam cateodat sunt prea multe :D Bine, uite apare anuntul concertului rock pe forumul rupere.md, si cind colo, peste ceva timp el apare cu aceleasi detalii pe pamparam, fara ca acel articol sa contina macar un link, o mentiune de multumire ca exista asa site rupere.md si el faciliteaza accesul la informatie ce tine de concerte, evenimente etc… care in Moldova cum eu vad predomina si Pamparam trebuie sa scrie despre ele, caci e o parte din public.

  Bine, incerc sa fiu corect, da acolo (rupere.md), nu e scris articol, dar este informatia, macar un mic multumesc pentru rupere.md sa fie in articol ca va inspirati de acolo, caci sunt sigur ca jumatate din concerte nu va vin anunturile pe mail :) sau chiar citind posturile de pe rupere.md iar apoi de pe pamparam sunt parafrazate…

  Poate ca nu sunt corect, e o parere, dar evident nu declar ca e o incalcare de drepturi, pur, omeneste :)

  August 30th, 2009 la 23:28
 • Frigg, din cîte cunosc în majoritatea cazurilor descrise de tine, artiștii sunt contactați și sunt cerute detalii, nu exclud faptul că au fost și omisiuni, dar nu intenționate și în repetate rînduri.

  Avem și un parteneriat cu rupere.md, care nu prea știu în ce constă, e doar un schimb de bannere sau și de info. Oricum, în caz că întîlnești nereguli scrie-ne sau sună și le rezolvăm pe toate;)

  September 1st, 2009 la 11:46
 • Ok am inteles. Parteneriat, hm, v-am vazut si laa fise la ei, si mai scieti articole despre concerte care au facut, cred ca in asta consta parteneriat, cred.

  Cred ca ceea ce am scris mai sus e corect, caci am inteles ca Ana are use pe rupere ceva de gen Hannah etc.. pai se vede cind ea se uita in categoria respectiva, dupa care anuntul apare pe pamparam :)

  Ei da oricum, putin m-ai lamurit, dar evident ca faza cu allfun, music si cine acolo mai e, e mai dura, porci.

  September 1st, 2009 la 13:59
 • Spunea cineva citez “Traim in Moldova si asta ne ocupa tot timpul” stiu ca asa gen de activitati erau facute de catre bloggeri care furau articole si sustineau sus si tare ca este articolul lor, vad ca acum s-a trecut la un alt nivel … oare miine ce urmeaza?

  November 14th, 2009 la 19:17
 • E bine că sunt demascaţi cei ce fură, ar fi bine chiar de făcut o listă cu cei ce se ocupă de astefel de furturi în mod sistematic şi mediatizată.

  În mod legal nu cred că se pot face multe, în ţara asta mai e încă un drum lung până la democraţie şi respectarea drepturilor de bază a omului, ce să mai vorbim de drepturile de autor?

  December 7th, 2009 la 18:46
 • Salut. Sunt Zina Esepciuc, studentă anul II la F. Jurnalism USM. Poimâine tre’ să prezint un discurs la retorică, iar tema pe care mi-am ales-o(N-O SĂ MĂ CREDEŢI) este “Plagiatul în mass-media sau cum jurnalistii fură informaţie unii de la alţii”. ABSOLUT ÎNTÎMPLĂTPLĂTOR am dat de articolul dumneavoastră (se mai întîmplă minuni pe lumea asta!). Şi m-am bucurat foarte mult că nu numai pe mine mă doare aceeaşi bubă care se numeşte “furt în mass media”. Mă doare pentru că m-am întîlnit cu această problemă cînd scriam pentru… http://www.pamparam.md!!! Şi “colaboratoarea Zinaida” despre care scrie Ana Gurău pe blogul său sunt eu. Eu, fiind jurnalist începător, am fost în şoc total cînd prima dată mi-am văzut materialele pe http://www.music.md cu referire la “Jurnal” (istoria detaliată citiţi pe blogul Anei). Apoi au mai urmat altele, dar după asta am înţeles că nu trebuie să mă stresez din cauza drepturilor de autor, pentru că oricum în Moldova ele nu se vor respecta niciodată!
  Unicul lucru îmbucurător este că dacă m-au plagiat (mot-a-mot) şi mi-au publicat materialele, înseamnă că nu scriu rău. (Dar oricum…cineva primea bani pentru asta, iar eu scriam gratis!)

  December 20th, 2009 la 22:06
 • Mda.. nu țin minte cine din MD a zis:

  CopyPastingul un nou sport național!

  July 15th, 2010 la 08:09
 • […] Moldova s-a furat, se fură şi se va fura. Mai ales în On-Line. Dacă nu mă credeţi citiţi o însemnare a lui Namaşco. Share this:FacebookTwitterLinkedInPinterestComments […]

  December 24th, 2012 la 13:45