ComInfo în format nou, dar cu nărav vechi

Am ‘nimerit la press-conferinţa “Cominfo” întîmplător, nu aveam în plan să merg acolo, pentru că ştiam că nu am să aflu nimic nou. Dar, pînă la urma am ajuns la sediul Infotag, m-am înregistrat în lista mass-mediei, am luat loc în sala, m-am salutat cu dl Luchianiuc… sorry… deprinderi twittereşti ;)

S-a început cu discursul lui Arcadie Andronic, care a vorbit despre noul format al Cominfo, despre schimbările pe care le a suferit evenimentul în acest an şi despre aspiraţiile pe care le are pentru ediţia aceasta, fiind completat într-un moment dat de Sergiu Sîtnic, care a zis: “va fi foarte reuşit!” ;)) Un lucru cert, urmăriţi programul manifistărilor, care e supraîncărcat;)

Sergiu Sîtnic, e o persoană de la minister, el a vorbit despre care e atribuţia ministerului la acest eveniment şi despre săptămîna IT. O săptămînă ce va cuprinde un şir de evenimente, printre care e WebTop şi Condeiul jurnalistului in domeniul IT. Alte detalii despre săptămîna IT găsiţi pe pagina MDI, eu am încercat să găsesc acel articol pe care-l citisem odată, dar nu l-am găsit.

Au vorbit, au povestit şi erau foarte entuziasmaţi de ceea ce se va petrece, pînă cînd s-a ajuns la întrebări. Jurnaliştii au muţit, nu ştiau ce să întrebe – profesionişti ai dracului:)) A spart gheaţa, Eugen Frimu, care a pus 2 întrebări foarte bune, la care evident nu s-a răspuns în format scurt, clar şi cuprinzător, ci s-a mers pe ici pe colo. Era vorba de: prin ce se manifestă caracterul internaţional al evenimentului şi ce nou a adus noul format. Răspunsul, de fapt e unul simplu, nimic nou aceleaşi ţări participante şi puţin ce ar putea să intrige.

Văzînd apatia “profisioniştilor”, am dat o întrebare care mă frămîntă de mult timp: “O întrebare de ordin tehnic, pe parcursul evenimentului, forumului în special, va fi posibil de conectat la internet prin Wi-Fi?“, mă gîndeam la live blogging, mai ales că am văzut în program nişte teme interesante şi în general ar fi o experienţă bună, nu?!

Reacţia: am fo mîncat din priviri:) Aşa o impresie că le-a fost pusă cea mai stupidă întrebare din sesiune, şi nafig în genere la un eveniment destinat tehnologiilor informaţionale internet accesibil tuturor?! Tu şi Namaşco eşti prost?! De unde ai aşa idei năstruşnice?! Aşazăte! 2!:))

Observaţii

Sergiu Sîtnic a menţionat că “ComInfo este un brand de calitate superioară“, o fi oare el un brand de calitate superioară?! Ce argumente a avut la bază dl. Sîtnic cînd a afirmat acest lucru? Pagina nefuncţională a evenimentului în limba română şi engleză, scăderea metrilor pătraţi din 2001 încoace, prin urmare ignoranţa participanţilor sau pur şi simplu dorinţa de a impune acest statut evenimentului?!

Scopul nostru nu sînt banii” a afirmat Arcadie Andronic, dar pînă la urmă unica informaţie pe care o găsim în versiunele română şi engleză este: taxa de participare;)

Nu pot înţelege de ce internetului îi este acordat aşa de puţin timp şi atenţie? Chiar tendinţele mondiale nu sînt clare??? Ehhh… asta e…

Concluzie

Noi facem parte din alt film şi nu avem loc în serialul lor. Sîntem departe unul de altul, interesele şi necesităţile noastre nu se intersectează.

Oricum, e ceva şi de laudă. Mă refer la extinderea Bussiness forumului şi includerea modulului Învăţămînt – Business şi Business – Studenţi.

Sper că vor reuşi să realizeze, măcar jumate din ceea ce s-au propus. Baftă!

21CategoriaInternet Discuţie închisă. 8 April 2008
 • Probabil orgnizatorii ComInfo nu au putut raspunde la intrebarea ta deoarece nu stiu ce inseamna “conexiune la internet prin Wi-Fi”.
  Vlad, alta data trebuie sa fii mai explicit si sa nu folosesti neologisme de acest fel atunci cand vorbesti cu oamenii din ministerele moldovenesti.

  April 9th, 2008 la 06:55
 • Mie mi-a placut reactia organizatorilor la intrebarea lui Vlad.
  Cateva fraze care m-au amuzat:
  “Va fi internet pentru expozanti” – asa impresie ca vizitatorilor nu are cum sa aiba nevoie de internet.
  “Internetul o sa fie de la Orange… este imposibil sa fie pe acelasi spatiu mai multe retele WiFi” – interesant, si eu care credeam ca persoanele de la conferinta ar trebui sa se descurce cat de cat in tehnologii, mai ales ca era acolo si Dona Scola. Ea a zis la un moment dat: “Cum poate fi internetul gratuit?”

  April 9th, 2008 la 09:51
 • Un moment funny. Dona Şcola, care a povestit despre modulul sponsorizat de USAID, dedicat profisorilor şi studenţilor. Ea se pare, ca s-a indignat cel mai mult şi a zis într-un ton nu chiar drăguţ, ceva de genul… acolo este deja o reţea wi-fi cum să pui alta peste ea?!! ha-ha:)

  Ideea e că acolo întradevăr este o reţea Wi-Fi de la Orange, dar cu un preţ exagerat de mare.

  April 9th, 2008 la 09:51
 • Sergiu, într-un gînd sîntem, de parcă ne-am fi pus la cale:))))

  April 9th, 2008 la 10:01
 • …iar jurnalistii profesionisti (cu condeie) in domeniul IT iarasi vor trambita succesele tehnologice ale patriei noastre glorioase. Inainte tovarasi, ca inainte a fost mai bine!

  April 9th, 2008 la 10:08
 • Voi scrie mai încolo despre impresiile despre Conferinţa de Presă. Ceea ce vreau să remarc este că Dona Şcola se uita la noi parcă am fi fost extratereştri. Mă simţeam formidabil.
  Să se fi îndeplinit dorinţele ei “zburam” din sala aia.
  Privirile către Namaşco erau foarte “senzuale”. Cred că Sergiu îi va povesti în curînd lui Vlad de unde să ia şi unde să plătească pentru nuntă.
  Casa de piatră, Vlad!

  April 9th, 2008 la 10:17
 • Raspunsul la intrebarea ta este “da” :-)

  Daca vrei sa faci live blogging, te poti conecta la internet prin GPRS cu telefonul mobil.

  In calitate de vizitator potential, nu imi imaginez la ce-mi trebuie internetul lor gratuit. WTH? Eu vin la expozitie sa vad ce se face pe piata locala, sa mai vorbesc cu oamenii; daca vreau sa ma ocup de surfing- am calculatoare acasa, am calculatoare la serviciu. Iar daca ajunge cutitul la os, am GPRS. Chiar nu inteleg de ce e mare zarva in jurul acestui free Wi-Fi.

  Da, pentru organizatori e o rusine ca nu s-a gasit cineva care sa acorde un raspuns competent la intrebarea ta; probabil acea persoana nu era prezenta ;-)

  Faza asta desigur ca e hazlie, dar cred ca faci din tintar un armasar. Prezenta accesului la internet gratuit este ultimul criteriu dupa care eu determin calitatea expozitiei.

  Vrei tare tare? Treci pe la standul Starnet, sau a unui alt ISP – acolo va fi internet gratuit. Lumea va instala acolo keyloggere si te va astepta cu bratele deschise. Si WiFi’ul, daca va fi, poate va fi sniff’uit. Eu personal nu l-as folosi daca mi se oferea.

  April 9th, 2008 la 14:15
 • Alex, în contextul în care ai descris tu utilizarea internetului la eveniment, evident că nici eu nu am nevoie de el, pentru că am la lucru, acasa, la mobil, adică peste tot şi în orice moment am nevoie de el…

  Dar, sincer, nu am de gînd să mă conectez prin GPRS de la mobilul meu sau prin Orange, să cheltui banii mei pentru a promova un eveniment;)

  Nu fac din ţînţar armasar, am descris atmosfera din acel moment, atît;)

  April 9th, 2008 la 14:27
 • Alex. Problema era în “atârnarea” faţă de întrebarea lui Vlad.

  April 9th, 2008 la 14:36
 • Eugen, e posibil ca ei si-au dat seama ca nu e in competenta lor sa raspunda, dar au decis sa se “descurce” printr-un “atac”. O astfel de reactie este un mecanism defensiv deseori utilizat de oamenii cu abilitati sociale sub-dezvoltate, sau oamenii care se tem sa admita ca au gresit, sa spuna “nu stiu”, etc.

  Din cauza unui grup de Z, nu poti spune ca intreg evenimentul e Z.

  Cindva am participat la Cominfo in calitate de “companie care isi prezinta produsele”, tin minte ca a fost si pentru noi destul de nu_usor sa facem rost de o conexiune decenta. Pina la urma, nu in acea conexiune este esenta universului.

  Acum imi dau seama ca e situatia “un X arunca o piatra in apa, si 10 Y se chinuie s-o scoata” (ei sunt X, noi – Y; eu zic sa “get over it”, vor fi alte lucruri mai interesante despre care putem discuta).

  Dar, sincer, nu am de gînd să mă conectez prin GPRS de la mobilul meu sau prin Orange, să cheltui banii mei pentru a promova un eveniment;)
  Dintr-o parte vrei sa faci live blogging, si din alta nu vrei sa promovezi evenimentul. Concluzia este ca tie chiar nu iti trebuie acel free Wi-Fi :-)

  April 9th, 2008 la 15:48
 • p.s. asta nu trebuie sa ne duca atentia de la faptul ca intr-o mina de adulti care se ocupa de organizarea unui eveniment IT nu s-a gasit unul care sa poata oferi un raspuns la o intrebare triviala. Rusine sa le fie.

  Dar… sa fim realisti – sa ne uitam cum vorbeste presedintele nostru, cum raspunde la intrebari – in acelasi mod o fac si altii care detin functii mai mici. Oare trebuie sa ne surprinda?

  p.p.s. a fost filmat cumva acel schimb de replici? Chiar mi-i interesant sa vad ce a fost acolo. Macar audio recording?

  April 9th, 2008 la 15:51
 • Dintr-o parte vrei sa faci live blogging, si din alta nu vrei sa promovezi evenimentul.”

  Nu am de gînd să o fac din cont propriu.

  April 9th, 2008 la 16:03
 • Alex. Nu a fost filmat. Pentru că jurnaliştii de la TV au plecat imediat ce s-a început etapa de întrebări-răspunsuri.
  Un lucru important este că lui Namaşco i s-a ridicat dispoziţia. Şi nu a mai scris pe blog despre contradicţiile pe care le are cu Cenuşă.

  April 9th, 2008 la 16:17
 • Nu am nimic cu Cenuşă, ci cu conceptul pe care-l promova. Atît. Dar vă rog să nu ne abatem de la subiect

  April 9th, 2008 la 16:28
 • Eu as propune ca urmatoarele editii ComInfo sa fie organizate fara a decurge la folosirea curentului electric. Daca se poate organiza o expozitie IT fata acces gratuit la internet prin Wi-Fi, atunci cu siguranta se poate de organizat si una fara curent electric.
  Nu-i nimic ca suntem in sec. 21, ComInfo doar are loc in Moldova.

  April 9th, 2008 la 17:20
 • Mihai, nu cred ca analogia ta este buna, deoarece unele companii vin acolo sa arate altceva – hardware, software (i.e. nu necesita o conexiune la internet). In contrast, electricitatea este ceva de ce au nevoie aproape toti care vin la expozitie.

  Mai mult ca atit, daca se va oferi wired internet [pentru companii], e suficient sau nu?

  April 9th, 2008 la 21:52
 • Alex, daca e sa fim seriosi atunci trebuie sa recunoastem ca orice eveniment IT care nu ofera conexiune Wi-Fi gratuita e pur si simplu mediocru.

  In prezentarea ComInfo (pag. 9) se mentioneaza ca scopul ComInfo Expo este “Demonstrarea tehnologiilor telecomunicaţionale moderne, produselor, soluţiilor şi noilor posibilităţi de afaceri, care se deschid datorită implementării lor”. Interesanta demonstrare a tehnologiilor moderne fara acces gratuit la Wi-Fi.

  Probabil in Moldova Wi-Fi nu este considerata a fi o tehnologie moderna, ci mai degraba ultra-moderna. In acest caz mai asteptam cativa ani… poate zeci de ani.

  April 9th, 2008 la 22:52
 • Cred şi eu că Wi-Fi nu este cel mai necesar factor în determinarea calităţii, însă un eveniment “de calitate superioară” trebuie să aibă aşa ceva, chiar dacă nu va fi utilizat mult.

  Ultima ediţie ComInfo care chiar mi-a plăcut a fost la Palatul Republicii, presupun că vreo 7-8 ani în urmă, dacă nu mai mult chiar. Două etaje, o mulţime de companii, fiecare cu ale sale. Acum însă vin aceleaşi companii, aceleaşi produse… Sau eu am pierdut interesul…

  April 10th, 2008 la 10:04
 • Sînt absolut de acord cu voi că nu este obligător să ai Wi-Fi la eveniment pentru ca el să se petreacă bine. Am vrut să atrag atenţie la atitudine. Oricum, Cominfo nu poate să se considere de calitate superioară, am enumerat mai multe aspecte care nu permit să-l clasăm ca fiind aşa.

  Dumitru, şi mie mi-a rămas în minte anume acea ediţie şi dacă nu greşesc atunci a fost A. Lebedev, 2002 cred că…

  April 10th, 2008 la 10:30
 • La expozitia reclama&design din toamna aceasta o ora de wi-fi de la orange costa 70 lei, imi petreceam acolo in mediu vreo 4 ore pe zi, 3 zile. Calculam: 70*4*3=840 lei (erau si alte “pachete”, dar nu intru in detalii). Eu NU zic ca ei sunt OBLIGATI sa imi ofere Wi-Fi gratuit, insa daca o cafenea sau o berarie isi permit sa imi ofere mie acest serviciu gratis, Moldexpo (organizatorii) nici nu poate sa inteleaga cum poate exista internet gratuit. In aceste conditii autoritatea moldexpo ca un organizator bun de expozitii (cu “brand de calitate superioara”) scade mult, cel putin pentru mine. Pe mine de cativa ani, la Cominfo ma intereseaza mai putin stand-urile si mai mult conferintele. Deja mi-am notat in agenda conferintele la care as vrea sa particip, s-au strins de la 3 a 6 ore pe zi, in timpul orelor de lucru. In virtutea activitatii mele am nevoie de conexiune internet cea mai mare parte a timpului, respectiv o sa fiu nevoit sa gasesc o solutie, insa as fi fost mult mai multumit daca cu aceasta solutie veneau organizatorii Cominfo.

  PS: Nici pizzeria nu e obligata sa-ti dea servetele gratis, insa eu nu as mai intra in acea pizzerie daca m-ar pune sa i le platesc (cu condiia sa mai fie vre-o pizzerie prin oras :) )

  April 11th, 2008 la 10:05
 • “Probabil orgnizatorii ComInfo nu au putut raspunde la intrebarea ta deoarece nu stiu ce inseamna “conexiune la internet prin Wi-Fi”.”
  lol…
  Doar e acţiune a MDI, ei aşa lucruri nu cunosc)

  April 12th, 2008 la 09:15