Cumparăm online în Moldova

Articolul cu acest titlu stă de vreo 4 luni la drafts în WP-ul meu şi începutul articolului era cu totul altul:) Ideea e că prea mult gîndesc şi aştept inspiraţia, de aceea era normal ca după vreo 2 săptămîni de scriere să găsesc la Alex Stacanov un articol pe acelaşi subiect:”Бедное будущее интернет-магазинов в Молдове“. O experienţă recentă totuşi m-a făcut să revin la tema Magazinele online din Moldova.

Nu am să fac o altă listă de magazine, a celor care nu au fost găsiţi în articolul lui Alex, ci am să mă opresc la analiza a 2 din ele, care se pare că sînt concurenţi direcţi şi singurii care merită puţină atenţie la moment, cred. E vorba despre eMag şi eShop.

eMAg vs eShop

Design grafic

Probabil că nu am să zic nimic nou, dar designul grafic lasă de dorit în ambele cazuri.

eShop are un design ’90ist, care îmi creează impresia că el nu mai funcţionează de ani buni. Textul de pe pagina de start mă duce în stupoare de fiece dată cînd accesez acest site, mă derută, provocînd o dorinţa imediată de al închide.

La eMag site-ul arată puţin mai drăguţ, deşi ar trebui să atragă mai multă atenţie la butonaşile decisive, care în unele cazuri se lasă căutate. Cum să cumperi într-un online magazin dacă nu găseşti butonul “Adaugă în coş”?:)

Utilizabilitate

Prima impresie – haos. O întrebare retorică: ce poate fi mai important decît găsirea uşoară a produsului într-un magazin online?!

Meniu

Principiul după care s-a condus eShop pentru a lista produsele în meniul din stînga pentru mine a rămas un mister: flori, cadouri (?), computere, componente, notebook, printer şi fax (?), monitoare (?), …, veselă (?) şi o categorie separată pentru un singur produs – fotoliu?!
Meniul de sus nu funcţionează complet.

La eMag listarea produselor e mai logică. Însă, nu e clar de ce băieţii au hotărît să alinieze subcompartimentele spre dreapta, la noi se citeşte stînga-dreapta şi nu invers, o aliniere de acest tip ar fi valid în cazul unei ţări arabe şi nu a Moldovei. Nu e lizibil.
Mai există nişte subcompartimente care duc nicăieri, de exemplu monitoare CRT sau cele din zona Electrocasnice. Dacă nu sînt produse în aceste compartimente, atunci ar fi mai bine ca ele să fie scoase sau să ducă către o pagină care să comunice utilizatorului că: „Nu avem produse în acest compartiment… dar vor fi pe data de…. sau vedeţi produsul…”.

Căutarea

Am căutat doar după 2 cuvinte cheie şi mi a fost de-ajuns ca să înţeleg cine şi ce prezintă. De exemplu, căutînd RAM sau Monitor. eShop mi-a returnat o listă de… diferite produse irelevante: audio sisteme, plăci audio/video, etc. Rezultatul căutărilor pentru monitor mi-a returnat: faxuri şi imprimante… trist.

Căutarea de la eMag returnează rezultate relevante. Un plus mare e că la această căutare se mai adaugă şi un filtru personalizat, care permite filtrarea rezultatelor conform specificaţiilor produsului căutat. De exemplu, la RAM: frecvenţă, capacitate memorie, tip memorie; la monitor: diagonala, rezoluţie, timp de răspuns. etc.

Arhitectura informaţională şi amplasarea elementelor în pagină

Am întîlnit ceva greutăţi în găsirea butonului Adaugă în coş pe paginile de descriere a produsului (exemplu: eMag, eShop), presupun că confuzia e motivată de utilizarea a aceeaşi culori la preţ şi la iconiţa cumpara, în cazul eMag. Şi de un scroll mare, butonul fiind amplasat după descrierea produsului, la eShop.

Am pierdut ceva timp, pe eShop, pentru a găsi informaţie despre cum cumpar un produs, acest compartiment ca şi multe alte importante se afla sub meniul principal, printre licenţa de la microsoft, livrarea florilor, cum să-ţi alegi un compiuter, componentă pereferică, etc.

Şi multe alte găunii am găsit în amplasarea elementelor în pagină – derutant.

Livrarea

Condiţiile de livrare la eMag sînt mai bune decît cele de la eShop. Livrarea gratuită se face dacă suma cumpărăturilor face minim 300 lei (livrarea 20 sau 30 lei) pe cînd la eShop trebuie să faci cumpărături de $100, altfel livrarea te costă $3.

Timpul de livrare diferă: eMag 48 ore, iar la eShop o schemă puţin mai complicată, depinde cînd faci comanda dimineaţa sau seara.

Impresii

Cu eShop nu am avut de afacere şi probabil că nu voi avea, pentru că site-ul nu îmi inspiră încredere şi lipseşte varianta în limba română, ceea ce îmi crează nişte stereotipuri despre proprietarii acestei afaceri.

La serviciile lui eMag am apelat de 2 ori şi mi-a plăcut, se simte atitudinea şi dorinţa băieţilor de a face ceva bun. În ambele cazuri am fost contactat peste 20-30 min după ce facu’ comanda, produsele mi-au fost livrate la timp.
Ar fi bine ca ei să investească ceva bani în publicitate, să îmbunătăţească logistica şi să capete încrederea clienţilor. Spor.

Concluzii

Piaţa e liberă. E loc de creştere. E nevoie de investiţii mai mari. Actualii jucători trebuie să-şi consolideze poziţiile, niciodată nu ştii cine vine din urmă.

La capitolul site-uri ale magazinelor online moldoveneşti aş putea scrie mult, dar şi aşa am lungit-o…

10CategoriaInternet Discuţie închisă. 3 March 2008
 • Ei, băieţii de la eMAG.md dacă ar mai deschide din când în când DEX-ul, ar fi bine de tot :) “Comfort” este greşit, corect este “CoNfort”.

  Să faci o greşeală gramaticală chiar în cea mai importantă parte a afacerii – de neiertat :)

  March 5th, 2008 la 22:09
 • Ah, şi încă ceva: ce au ei cu E-ul de la Internet Explorer? E cam prea puternică asemănarea… Am impresia că au luat de undeva acel butonaş rotund, au băgat acest E de la IE, apoi în Paint sau în PS au reuşit să mai adauge şi “motto”-ul…
  Nu zic nimic de calitatea serviciilor oferite, însă ‘oficiul’ lor este cam slăbuţ… Un online magazin nu ar trebui să creeze simţul de amatorism.

  March 5th, 2008 la 22:12
 • Referitor la greşeala, am scris şi eu lor, au zis că vor corecta în curînd.

  e-ul din logouri e o istorie din “epoca trecută”… o greşeală conceptuală tipică pentru începutul mileniului nostru, de-altfel nici eShop nu a scăpat de “stilizare” prin e-ezarea servicilor sale.

  Ceea ce ţine de cum arată oficiul lor, puţin îmi pasă… De fapt, el nici nu ar trebui să fie ceva impresionant, deoarece un magazin online tre să-şi orienteze forţele în altă direcţie. Deci, atîta timp cît produsele comandate îmi vor fi livrate la timp în oficiu, acasă sau unde nu aş fi eu, nu mă interesează cum arată sediul lor şi cum ajung acolo (apropo, nu am fost acolo niciodată).

  March 6th, 2008 la 11:09
 • 2 Vlad: Eu sunt de altă părere. O companie ce este bazată pe internet – să aibă o înfăţişare şi prezentare nasoală – un minus mare. E ca şi cum un automobil nevopsit, nu prea te atrage, chiar dacă e de lux.

  March 6th, 2008 la 23:31
 • Dumitru, la o companie ce este bazată pe internet în primul rînd site-ul tre’ să arate bine, produsele să fie uşor găsite pe rafturile virtuale ale sale, serviciile de livrare să fie la timp, centrul de deservire să fie prietenos şi cunoscător – anume aceşti factori determină “faţa” unui internet magazin, la acest nivel ei trebuie să arate bine. Sediul lor poate fi absolut oriunde şi să arate absolut cum ei îşi doresc, atîta timp cît utilizatorii nu intră în contact cu el!

  Sediul Amazon iniţial era într-un stoc, dacă nu greşesc.

  March 7th, 2008 la 08:27
 • Văd că nu ai înţeles ce am scris mai devreme :)

  “însă ‘oficiul’ lor este cam slăbuţ”, prin cuvântul “oficiu” aici de fapt vorbeam despre site-ul lor, unde şi intră clienţii. Deci este un fel de oficiu virtual :)

  March 7th, 2008 la 10:12
 • ehhh… păi atunci trebuia să pui “oficiu” şi înţălegeam altfel;)

  În aşa caz sînt deacord cu tine…

  March 7th, 2008 la 10:19
 • Nu cred ca problema acestor doua e-shopuri este in design sau alte tipuri de erori tehnice.

  Orice e-shop trebuie sa ofere comoditate sau timp de procurare mai scurt. Pretul si alte avantaje trecind pe planul 2.

  In cazul Rep. Moldova acestea doua sunt greu de atins din cauza:
  1. Lipsa unui sistem de plati on-line
  2. Penetrarea scazuta a detinatorilor de carduri bancare functionale (adika cu bani pe ele).
  3. Chisinaul e prea mic pentru a astepta 48 de ore pentru a primi un obiect cumparat prin astfel de sisteme.

  O solutie poate fi e-shop-uri pentru corporativi. COntul de plata sau bank clientul ar fi o solutie in cazul lor.

  April 7th, 2008 la 15:32
 • http://www.xshop.md – Nu e chiar atat de rau baieti cu magazinele online la noi in Moldova. Oricum progresam, asta e clar.

  September 24th, 2009 la 11:25
 • Orange are un magazin online si deservirea foarte calitativa. ++

  February 3rd, 2011 la 15:25