Vinificaţia 2.0

Am observat o explozie pe piaţa serviciilor online destinate industriei vinurilor. Timp de o lună în vizor au apărut cîteva zeci de site-uri ce oferă diverse servicii online orientate către satisfacerea necesităţilor a amatorilor şi producătorilor de vinuri.

Nu cunosc ce servicii online există pe piaţă, ce ar acoperi această nişă şi care-i sînt liderii*. Mult mai mult mă interesează tendinţele şi perspectivele promovării online a produselor pe plan mondial, în cazul nostru al vinului, că tot e cel mai discutat subiect în Moldova:).

Reţele sociale

Există, deja, mai multe reţele sociale de nişă cu un auditoriu divers, oameni ce nemijlocit fac parte din industrie sau pur şi simplu amatori de vinuri. În cazul Vinorati, putem vorbi despre o îmbinare dintre degustători amatori şi profesionişti.

Adegga încearcă să creeze o comunitate puternică de degustători, care la rîndul său vor genera conţinut sub formă de impresii sau recomandări personale, rating, etc.

WineSocieties este un serviciu mai amplu, care se vede ca un instrument util în mîinile producătorilor de vinuri, retailer-i, wholesalers la dispoziţia cărora se pune spaţiu pentru vinderea, cumpărarea sau licitarea unui produs vinicol.

Motoare de căutare

Motoare alternative de căutare precum Vinquire , Able Grape, Wine Searcher, ne oferă posibilitatea să raţionalizăm căutarea. În cazul consumatorului putem vorbi despre compararea preţurilor la vinuri sau citirea recomandărilor, iar în cel al meseriaşilor despre desfăşurarea unor campanii de studiere şi cercetare a pieţei (Able Grape).

Cataloage

În căutările mele pe Wine Library şi Wine Access nu am găsit nimic relevant, Moldova nu e prezentă acolo, deşi ultimul se poziţionează ca avînd cea mai mare bază de vinuri din lume 58,000 titluri.*

Online TV

Wine Library a lansat online TV, care nu face nimic altceva decît să compare vinurile. E foarte haios tipul, vizionare plăcută;)Turism

Wines and times, de exemplu, ne oferă posibilitatea să ne planificăm traseul turistic prin vinăriile americane. Deşi, are un design de prin anii 90 şi unele găunii în utilizare, se poate dovedi a fi un serviciu destul de bun şi util.

Final

În general putem vorbi despre o tendinţă bună şi oportunităţi noi de promovare pentru cei ce activează în această industrie. Sigur că vor mai apărea proiecte interesante de nişă. În prezent, vinificatorii străini, care de altfel sînt foarte bine reprezentaţi online, fac primii paşi către 2.0.

O sugestie pentru vinificatorii autohtoni ar fi să fie mai îndrăzneţi şi să lase la o parte conservatismul. “Content is a king” trebuie să înţelegeţi acest lucru, încercaţi să evitaţi pagini cu conţinut de genul: Sorry. The material is going to be published. Online-ul e important, e o altă faţă a voastră!

*nu m-am implicat în căutări şi analize profunde pentru a depista liderii în serviciile online destinate industriei vinurilor. Fiindcă, în căutările de pe google în primele pagini au fost afişate site-urile la care fac referinţă nemijlocit în acest articol.

0CategoriaInternet 27 February 2008