Puţin despre microblogging

Să vorbim puţin despre microblogging, ce, cum, de unde şi pînă unde.

Ce este microblogging?

Microbloggingul este o subformă a bloggingului, care permite utilizatorilor să scrie şi publice mesaje scurte 140 – 200 caractere, numărul caracterilor depinde de serviciul pe care îl utilizaţi. O altă trăsătură distinctivă a microbloggingului este metoda de publicare a mesajelor: aplicaţii web, instant messaging, email sau SMS.

Subiectul acestor mici publicaţii poate varia foarte mult. Puteţi să abordaţi un subiect concret (de specialitate, exemplu: cookbook ) la fel ca în blogurile specializate sau pur şi simplu să răspundeţi la întrebarea „Ce faci acum?”, cum e pe Twitter.

De ce microblogging?

Microbloggingul are un şir de avantaje, care utilizate corect pot aduce beneficii bloggerului şi contribui la dezvoltarea blogosferei în general. Cele mai importante avantaje, după părerea mea, am să le descriu mai jos.

Să creezi o comunitate – e simplu!

Cel mai mare avantaj al microbloggingului îl văd în ceea că serviciile, de genul la Twitter, oferă posibilitate de a crea în jurul microblogului tău o reţea socială, cu care poţi comunica în timp real, fără a depune eforturi mari.

Înveţi să fii concis, dealtfel rămîi neînţeles

Restricţia de caractere, 140-200, te impune să preţuieşti fiecare cuvînt şi chiar caracter. Deci, trebuie să formulezi propoziţiile în aşa fel încît mesajul să fie scurt, clar şi cuprinzător. Astfel, îţi dezvolţi nişte deprinderi bune de comunicare.

Îţi păstrez identitatea blogului

Offtopic este unul din motivele principale care mi-a dat imbold să-mi creez un cont pe Twitter. Deşi, la mine în blog sînt abordate foarte multe teme, multe altele despre care aş putea vorbi nu sînt acoperite, sînt sigur că şi la voi e la fel. Microbloggingul îţi oferă posibilitatea să vorbeşti şi despre ele, întreţinînd blogul principal curat. Lipsit de publicaţii care ar sustrage cititorii de la subiectul principal al blogului. Deci, microbloggingul ar fi o soluţie ideală pentru blogurile de specialitate.

Tot timpul eşti cu mîna pe puls

Ai la dispoziţie un instrument excelent de a răspîndi şi primi rapid informaţia. Un singur SMS este de-ajuns pentru a transmite un mesaj important către cei care te urmăresc. Şi la fel de simplu e să primeşti notificări prin SMS de la cei pe care îi urmăreşti. Astfel, eşti la curent cu toate schimbările ce au avut loc în statusul prietenilor sau colaboratorilor tăi.

Twitter log pe Namashco.com

I’m twittering” cam de la sfîrşitul lunii iulie, logurile mele le puteţi vedea drept sub logo-ul acestui site pe pagina de start.

Deşi acest serviciu este foarte popular în lume, la noi el nu prea a luat foc. Căutînd pe Twitter compatrioţi am dat doar peste 10 rezultate dintre care doar 9 relevante. Deci, ce aşteptaţi haideţi să ne facem vizibili şi pe twitterposter!

Aplicaţii pentru Twitter

  • Twitter vision — o vizualizare geografică în timp real a publicaţiilor de pe twitter;
  • Twitter poster — evidenţiază utilizatorii twitter cu cel mai mare număr de urmaşi, e posibil de vizualizat şi pe ţări;
  • Tweet volume — prezintă statistici ce ţin de frecvenţa apariţiei cuvintelor în mesajele utilizatorilor.

Servicii similare Twitter

6CategoriaInternet Discuţie închisă. 5 December 2007
  • Eu nu vad o mare utilitate in acest lucru. Internetul este plin de site’uri cu mesaje de tip “haha” sau “omfglol” sau “i am skipping class, it’s boring”.

    Mesaje a caror valoare intelectuala nu face acei pixeli de pe ecran… acei kilobytes de text (si daca folosesti Unicode, fiecare caracter ocupa mai mult de 1 byte).

    Daca microbloggingul va duce la purificarea internetului – da. Insa acum sunt sceptic. Da, 140 caractere te limiteaza, dar aceasta nu e un factor suficient de important ca sa determine userul sa scrie ceva inteligent. Un porc – porc ramine, fie el in Unicode, in forma de JPG, sau in vectori, sau in ASCII art.

    December 5th, 2007 la 23:31
  • “i am skipping class, it’s boring” – te asigur că acest mesaj va fi foarte util pentru colegii persoanei care a scris acest rînd:), 10-15 la număr cîţi or fi, deci mesajul contează.

    Dacă cauţi mesaje intelectuale atunci te abonezi la cei care zic şi scriu lucruri intelectuale.

    Internetul e un mediu în care tu alegi şi nu invers.

    PlaceShout este un exemplu foarte bun al utilităţii microbloggingului. Proiectul constă în evaluarea localurilor: “What place makes you want to shout?”. Îţi scrii opinia referitor la un local şi alţii o apreciază, fiind pro sau contra.

    Microbloggingul e la fel de util ca şi bloggingul.

    December 6th, 2007 la 09:44
  • Cursul valutar prin SMS
    http://twitter.com/cursval

    December 12th, 2007 la 01:10
  • […] Puţin despre microblogging, decembrie […]

    January 2nd, 2008 la 22:14
  • […] anterior puţin despre microblogging, un articol prin care încercam să arăt avantajele microbloggingului. Presupun că am reuşit să […]

    March 7th, 2008 la 10:16
  • […] Puțin despre microblogging […]

    July 28th, 2011 la 09:35