Clickits iubeşte caşcaval

Ultimul timp public tot mai rar pe blog pentru că sînt puţin mai ocupat ca de obicei, în continuare vă propun să citiţi pe lung ce tot fac şi cu ce sînt ocupat. Sper că am să mai dezmorţesc atmosfera de pe aici:)

E vorba despre un proiect la care lucrăm intensiv ultimele 5 luni.

Totul a început în aprilie, cînd revenisem în Moldova din România. Timpul care l-am petrecut acolo a fost petrecut cu tîlc, astfel la întoarcere aveam la îndemînă o listă de proiecte pe care le doream neapărat să le aduc la viaţă.

Imediat după reîntoarcere am contactat prietenii mei cu care lucrasem anterior la proiectul kinetik lab. Le-am prezentat o idee din lista susmenţionată, o idee în care credeam cel mai mult, şi care i-a prins convinşi şi pe ei. Împreună am hotarît să pornim la drum. Aşa a fost renăscut kinetik lab., şi a apărut Clickits.

Clickits logo &mdash realizat de Denis Graur

Clickits

Denumirea Clickits vine de la caşcaval pentru că e gustos, şoareci pentru că am învaţat bine să manevrăm cu ei şi nu ne putem dispărţi de chiţuiala lor care ne însoţeşte pe parcursul zilelor de lucru şi odihnă ;)

Mai pe scurt, Clickits este o agenţie de publicitate online, care şi-a propus să vină cu idei noi pe piaţa publicitară online autohtonă şi încearcă din răsputeri să-i insufle puţină viaţă. Forţăm problemele tradiţionale moldoveneşti prin abordări alternative, nu ştiu ce va ieşi dar pînă cînd e interesant :)

Notă: Clickits se citeşte în româna ca [clichiţ]

To blog or not to blog?

De fapt, nu am stat mult timp pe gînduri, cu toţii realizam importanţa unui astfel de instrument în cadrul proiectului nostru. Blogului fiind atribuită o sarcină destul de importantă – comunicarea cu clienţii şi vizitatorii noştri. Au fost definite sarcinile şi scopurile pe care trebuie să le atingem prin intermediul blogului şi la începutul lunii mai a fost publicat primul articol.

Cum merge?

Merge, dar une’locuri cam greu, sînt foarte multe obstacole la diferite nivele, cei care activează în domeniul IT din Moldova le cunosc:

 • Cunoştinţe slabe ale noilor tehnologii informaţionale în rîndul populaţiei, ceea ce presupune un auditoriu relativ mic al internetului;
 • Respectiv cunoştinţe slabe a posibilităţilor publicităţii online. Acest factor fiind caracteristic cît clienţilor de publicitate, atît şi proprietarilor de site-uri;
 • Incapacitatea de a percepe internetul ca un mediu publicitar de sinestătător şi atotcuprinzător;
 • Piaţă publicităţii online este foarte slab dezvoltată (de altfel cum şi multe altele din ţara noastră);
 • Departamentele de marketing din cadrul companiilor sînt slab dezvoltate;
 • Şi nu în ultimul rînd corupţia la nivel de stat şi de firme, şi tot aici am să includ implicarea excesiva a statului în activitatea economică a antreprenorilor (ne-am întîlnit cu funcţionarii de stat în locurile în care nici nu ne-am aşteptat:).

Ce am realizat?

Din iunie pînă în septembrie am reuşit să diversificăm gustul Clickits cu 21 de site-uri, avînd auditoriu foarte divers de la rock-eri până la bancheri, întrunind astfel în jur de 350 mii utilizatori unici din Moldova, adică ceva mai mult de jumate de utilizatori a internetului din Moldova.

Între timp am agonisit şi primele date despre campaniile publicitare lansate în ultimele două luni, date care nici nu prea ne-au bucurat, dar nici dezamăgit. Mai concret vom putea vorbi peste vreo jumate de an, dar pînă atunci muncim şi mai încercăm să schimbăm spre bine cîte ceva.

PS

Numai decît vreau să-i laud pe cei care au contribuit la realizarea acestui proiect, direct sau indirect: Sergiu C. – pentru că a depus foarte mult efort în adunarea utilizatorilor. Denis G. – pentru că a ştiut să aranjeze bine caşcavalul lîngă clickits . Octavian C. pentru că ne-a asigurat legătura cu clienţii. Tuturor prietinilor, şi nu în ultimul rînd părinţilor care ne rabdă şi n-au grabă să ne trimită în europa, la zarabotkă:)

1CategoriaInternet 21 September 2007
 • wwowowow :))
  am accesat nu demult aceasta pagina, de pe un banner afisat pe top20.md si prima impresie a fost: “Iar romanii ne ataca netul cu noi resurse” :)

  faceti buna treaba.. succese!!!!!

  September 24th, 2007 la 16:49