Dor de Imaterial

Pentru cei care nu cunosc. Imaterial este* o revista online dedicata design-ului, fundamentul căreia este entuziasmul cîtorva persoane, care activează in Republica Moldova in domeniul dat.

S-a ţinut acest proiect pe entuziasmul gol goluţ un an şi ceva. Un an în care am reuşit să realizez cîteva interviuri, să descriu mai multe evenimente, să organizăm offline-uri şi să public vreo cîteva sute de link-uri către lucrări online interesante.

Deja, a trecut un an de cînd nu mai funcţionează Imaterial, domeniul a fost pierdut şi entuziasmul a dispărut. Au rămas doar amintiri plăcute şi conţinutul:).

Înainte de a pierde domeniul, am încercat de două ori să relansez acest proiect, prima data am revenit cu un proiect web (se pare ca prea complex) şi a doua dată cu un jurnal PDF. Dar nici unul nici altul nu au văzut lumina zilei, decît de la mine din monitor. Însă, îmi doresc foarte mult să duc la capăt acel PDF, care să fie un sumar al Imaterial. Dar nu îmi ajunge timp şi răbdare uneori;)

Revenind la acele interviuri, după atîta timp, cred că am reuşit să fac aşa ca ele să fie întra-devăr imateriale. Respectiv, va fi păcat mare dacă vor fi lăsate uitării. De aceea, am hotarît să reeditez cele mai interesante interviuri şi să le public aici pe blog, ca să ne reamintim de vremea cea bună.

Cel tîrziu mîine am să republic primul interviu… pînă cînd nu am decis al cui va fi… reveniţi mîiine:).

*a fost

3CategoriaInternet Discuţie închisă. 2 June 2007
 • noroc

  întîmplarea face ca după mult timp chiar ieri am încercat să intru pe imaterial. am observat ca şi mai înainte că e pustiu.

  îmi amintesc, la un moment dat în vremurile în care imaterialul mai exista te-am contactat în vederea începerii unui parteneriat (mult spus) cu scopul re-formulării conceptului grafic a imaterialului.

  imaterialul a fost unicul proiect de acest tip care mi s-a părut revolutionar anume în contextul web-ului de acasă (din Moldova). îl vedeam mai mare. asta m-a şi făcut să îţi scriu în acea vreme.

  dacă mai găseşti pe undeva un strop de entuziasm şi decizi să re-pui pe picioare imaterialul mai pun şi eu un strop, mai pun şi alţii pe parcurs si poate aşa reuşim ceva.

  numai bine

  June 2nd, 2007 la 18:00
 • Salut Octavian

  Nu am uitat despre conversaţia noastră.

  De fapt, problema niciodata nu a constituit realizarea parţii grafice a site-ului sau a celei conceptuale. Problema era în contribuitori — persoane care vor scrie o noutate, vor pune o referinţă interesantă, vor discuta careva probleme, etc.

  La moment, însă, nu am timp pentru proiecte de acest gen (exemplu, traducerea interviurilor îmi lua foarte mult timp — ce treabă inutilă:). De aceea nu cred că am să reiau degrabă activitatea lui Imaterial.

  Un alt factor decisiv ar fi comunitatea noastră, care se pare că nu este gata de comunicare şi contribuţie constructivă. E de ajuns să intri şi să citeşti ultimele titluri de pe forumurile specializate autohtone ca să vezi cu ce răsuflă profesioniştii noştri.

  Probabil că mulţi nici nu realizează cît de mult efort trebuie să depui ca să convingi un designer moldav să-ţi dea un interviu. Uneori se crea impresia că persoana respectivă este un agent secret la vreo bază militară moldovenească şi lui i-a fost strict interzis să-şi descopere identitatea şi să vorbească cu “presa”.

  Prin Imaterial s-a încercat să dezgheţem puţin acest domeniu… am reuşit parţial…

  Astăzi, însă, entuziasmul meu este îndreptat în altă direcţie:)

  June 2nd, 2007 la 19:45
 • probabil că ai dreptate

  îţi doresc spor la realizarea proiectelor pe care le ai în plan

  numai bine

  June 2nd, 2007 la 20:17