Electorala 2007

Deşi alegerile la postul primarului or. Chişinău din 3 iunie nu mă privesc direct, am urmărit şi urmăresc cu un oarecare interes cum se desfăşoară evenimentele în cadrul acestei campanii electorale. Evident că principala sursă de informare este internetul, site-urile mass mediei şi a candidaţilor.

Astfel, am hotărît să aloc ceva timp pentru analiza candidaţilor noştri, care astăzi vor să fie primari, iar mîine preşedinţi. În vizorul meu au nimerit site-urile candidaţilor: Veaceslav Iordan, Alexandru Corduneanu, Vladimir Filat, Mihai Roşcovan, care şi-au lansat cîte o reprezentanţă online în susţinerea campaniilor sale electorale.

Prolog

Toate site-urile satisfac un minimum necesar: fac cunoştinţă publicului larg cu candidatul, descriu succint programul lui şi prezentă ultimele noutăţi din campania electorală. Însă, poblemele apar atunci cînd ne bagăm în detalii, ca să vedem cum sînt promovate site-urile respective şi cum sînt menţinute.

Promovare

O campanie de promovare online extrem de slabă, pot să zic că practic nimeni nu a utilizat măcar pe jumătate posibilităţile ce le oferă internetul. Se pare că nu toţi înţeleg că existenţa paginii în internet, nu presupune faptul că ea va fi văzută de cei pentru care a fost creată. Probabil că ei nu înţeleg că e nevoie de a depune un mic efort pentru a promova site-ul, că trebuie de alocat nişte bani din bugetul campaniei de promovare pentru publicitatea online ca site-ul să aibă efectul scontat.

Veţi rîde cînd veţi auzi prin ce metode am găsit site-urile candidaţilor noştri dragi: adresa la pagina lui Iordan, iniţial am văzut-o pe panou (dar nu am memorizat-o), apoi întîmplător am găsit-o pe unul din blogurile autohtone, cea a lui Filat am găsit-o prin banere şi restul paginilor prin culegere, adică braghis.md – nu este, pavlicenco.md – nu este, etc.:)) De aceea nu exclud faptul că am scăpat din vedere careva pagini, dar nu cred că ele vor schimba esenţial imaginea generală, deoarece nu le-am găsit.

Cel mai bine la capitolul promovare online s-a prezentat dl Filat. Banerele căruia am văzut pe unele din portalurile autohtone şi chiar dacă iniţial nu mi s-a memorizat adresa candidatului, în orice moment puteam să-i găsesc banerul şi să ajung la el pe site.

Design

Slab şi fără gust…

Mai mult nu prea am ce comenta, dar vă ofer spre analiza imaginea de mai jos, găsiţi 10 diferenţe:):
Găseşte 10 diferenţe

Fotografii

Candidaţii ne întîlnesc foarte diferit pe paginile sale. Pe seama fotografiilor lui Iordan au fost făcute multe glume „vesele” şi cred că eu nu mai am ce comenta;). Filat are o mimică de parcă în procesul de fotografiere Iordan i-a stat în faţă cu mănuşa întinsă la nas. Ochii lui Roşcovan nu îmi vorbesc nimic. Doar fotograful lui Corduneanu s-a descurcat bine.

Navigarea

Toate site-urile au soluţii simple şi standarde de amplasare a meniului, care în principiu nu au încurcat procesului de navigare prin site. Doar site-ul dl. JIordan are ceva ce nu au celelalte. Am să încep cu adresa care nu funcţionează dacă o scrii fără www… mi-e ruşine să recunosc, dar am facut următorii paşi: m-am dus pe google am scris iordan şi prin referinţa ceea am trecut la el pe site. Asta am făcut eu, o persoana care utilizează activ internetul de 8 ani şi care nu o dată s-a confruntat cu problemele de acest gen.

Mai departe şi mai interesant. În orice compartiment nu ai intra nu există nici un buton care să te întoarcă la pagina principală sau în alt compartiment, absolut nimic.

Astfel, am ajuns într-o situaţie foarte delicată — motivul transhumanţei, cînd treci de la versiunea română la cea rusă — am să descriu pe paşi că să fie clar:

 1. Mă aflam într-un compartiment oarecare în versiunea română, am decis să trec în cea rusă, ca să văd ce scrie acolo;
 2. Am trecut în compartimentul similar în versiunea rusă, am citit;
 3. Am decis să trec pe pagina principală tot scrisă în rusă. Butoane care să ducă la pagina principală nu sînt. Dacă apăs butonul „Înapoi” din explorator (browser) am să trec la versiunea română.
 4. Am hotărît să şterg numele fişierului în care mă aflam din adresa, exemplu: era www.iordan.md/ru/cv.html, am şters www.iordan.md/ru/cv.html, a rămas www.iordan.md/ru/
 5. Enter

Tadadam…
Root bloody root

Profesionişti?!:( Mai merită să analizăm codul???

Are ceva ce nu are nimeni…

Dl. Jordan are un „antivirus împotriva plictiselii şi a excesului de muncă”, în care un „matur” aruncă cu inventarul lui ninjia în nota lui ilici. O joacă foarte plictisitoare, inutilă şi cu o interfaţă atît de incomodă, încît nici nu mai vrei să treci la nivelul următor.

Dl Roşcovan are un forum, nuştiu ce a aşteptat el de la acest forum, dar poate nici nu a aşteptat…

Dl Filat, şi-a făcut un blog — un pas îndrăzneţ şi lăudabil. Se pare că este primul caz cînd un politician moldovean recurge la blog ca la o formă de interacţiune cu alegătorii. La fel e de menţionat faptul că conţinutul blogului e diferit de cel al site-ului şi e scris bine.

Concluzie

Cred că aceste site-uri reflectă bine cine cu ce se ocupă şi ce poate.

Site-ul dl Iordan mi-a creat impresia, că omul se „pricaleşte”, altceva nu are ce face, pentru că el deja ştie rezultatul alegerilor.

Site-ul dl Corduneanu nu mi-a plăcut din punct de vedere al conţinutului. Nu-mi este clar sensul noutăţilor cu titlul: ”Cel mai mare baner electoral din Chişinău” şi nu mi-a plăcut „jocul” în jurul improvizatei lupte contra comuniştilor.

O surpriză mare, cel puţin pentru mine este dl Filat. Site-ul este gîndit bine, are un conţinut puternic şi o companie electorală construită după toate canoanele. Ieşiri în stradă, discursuri, articole, resursele media, blog, etc. Toate aceste mărunţişuri mi-au creat impresia că echipa care se ocupă de campania electorală a dl. Filat nu este de la noi, că este una străină.

…păcat că cei care fac comanda la site-uri nu realizează că orice detaliu este important, pentru că aceste detalii le crează imaginea…

6CategoriaInternet, Ţara mea Discuţie închisă. 23 May 2007
 • am mai gasit 1 site
  http://www.bujor.amn.md

  May 23rd, 2007 la 10:59
 • Valeriu, We’re sorry , but server temporarily unavailable.
  We are working to fix the problem-please try again in a few minutes. :))

  May 23rd, 2007 la 20:45
 • asa au patito toti care se gazduesc pe host md

  May 25th, 2007 la 16:03
 • cat tine de headerul versiunii Romane a site-ului lui Iordan… tare greu mi-a fost sa inteleg la prima vedere ce-i cu dreptunghiul de asupra ciocanului… si doar dupa ce am vazut vers. Rusa am inteles ca e o carte deschisa (fiind un necunoscator la simbolurilor comuniste.. asta e.. sunt din `87) :))

  apropo de bloguri.. Filat are are unul, nu stiu daca ai mentionat… si citez ce mi-a placut de pe el, din ceea ce a scris:

  “Daca voi fi votat, chiar de pe 4 iunie o sa aveti ocazia sa vedeti cum fug comunistii din Primarie! Cam tot asa cum fuge acum candidatul lor de dezbaterile electorale televizate…”

  May 25th, 2007 la 21:39
 • Pavel, am menţionat de blogul lui Filat, citeşte ultimele 2 subcompartimente.

  Apropo Pavel, logotipul comuniştilor nu este vechi. Dacă nu greşesc, el a fost prima dată folosit în campania electorală din 2004-2005.

  May 26th, 2007 la 10:30
 • Valeriu, ai mare dreptate referitor la HostMD. Aproape zilnic serverul lor moare. Cel mai rău e că deseori îl pornesc foarte greu, de ex. sâmbătă seara am aşteptat vreo 3 ore şi nimic! M-am dus la culcare supărat pe ei. Doar dimineaţă a început iar să funcţioneze.

  May 28th, 2007 la 09:45