Identitatea blogosferei moldave

În articolul dat veţi găsi propunerea mea pentru identitatea blogosferei moldoveneşti. Am încercat să descriu aproape tot procesul de creare a identităţii şi să motivez toate elementele grafice si verbale din ea. [versiunile precedente]

Sarcina

De creat identitatea verbală şi vizuală a blogosferei din Moldova.
Cerinţe faţă de identitate. Ea trebuie să exprime: inovaţie, viitor, informare, exprimare, comunicare, libertate, simplitate, blog, Moldova.

Identitatea verbală

Este un fapt cunoscut că în Moldova practic toţi iubesc să-şi arate ingeniozitatea la un pahar de vin sau la un miez de răsărită. Să dea sfaturi şi în acelaşi timp să urmărească pasiv evenimentele.

Sarcina noastră de bază constă în stimularea oamenilor să-şi diversifice mediul de comunicare, informare şi contribuţie. Prin procesul de stimulare se doreşte de-a explica oamenilor importanţa implicării lor în povestirea evenimentelor din jurul său, schimbului de experienţă personală şi profesională, nu numai cu cei apropiaţi şi dragi, dar şi cu cei necunoscuţi. Astfel, s-a ajuns la îmbinarea de cuvinte „scrie şi publică”.

Scrie şi publică” – această îmbinare pe lîngă faptul că reflectă un îndemn, care cheamă oamenii de-a trece de la vorbe la fapte, explică pe scurt procesul de blogging, care într-adevăr este unul foarte simplu şi clar.

Identitatea vizuală

Am pornit de la ideea că trebuie să reprezint o comunitate diversă, cu participanţi care activează în diferite domenii, dar interesele cărora se intersectează prin blogging. Deci…

Fiecare blog este o unitate, care reprezintă o persoană ce abordează diferite teme şi probleme. Comunitatea însă constă din reuniunea acestor unităţi neformale, care în viaţa de zi de zi par a fi incompatibile. Astfel, am ajuns la ideea tetris-ului cînd din bucăţi „incompatibile” trebuie să construieşti ceva. Însă, tetrisul este limitat de 3 pereţi ceea ce nu prea îmi convinea, pentru că în primul rînd trebuia de promovat libertatea de exprimare şi în al doilea să prezent o comunitate deschisă, constructivă şi comunicativă, în care oricine îşi va găsi locul.

Comunitatea, despre care s-a vorbit mai sus, se formează prin comunicare şi în cazul nostru datorită fluxului de comentarii de pe bloguri.

Ca urmare la ceea ce am scris şi gîndit anterior am obţinut următorul logo:
Logo

Logo-ul finalizează scopul sloganului – scrie, publică, comunică.

Sugestii de utilizare

Alexandru în versiunea sa a propus un baner 88×31, unii din start au spus ca nu-l vor accepta, la fel şi Alexandru a spus că nu va accepta alt baner pe site decît al lui. Sincer să fiu mie tot nu imi plac banerele, de aceea propun o altă soluţie, ca să încadrăm mai armonios acest logo(dacă va fi acceptat) pe bloguri propun o gamă diversă de culori şi dimensiuni, astfel fiecare va decide pentru sine ce, cum şi unde să plaseze.

Logo color

Notiţă: nu mă limitez numai la gama asta de culori şi versiunea aceasta de buton.

Abreviere

Referitor la abrevierea bm din logo, am utilizat-o intenţionat pentru că ea ne va permite să utilizăm diferite combinaţii de cuvinte pe materialele promoţionale, în dependenţă de necesitate. Combinaţii posibile: ”Blogger din Moldova”, ”Blog din Moldova”, ”Blog moldovenesc”, ”Blogging Moldova”, etc.

Maiou BM negru

Maiou BM negru

PS: Sper că am scris şi explicat clar, şi că ceea ce am făcut corespunde cerinţelor şi arată bine;). Sînt binevenite orice sugestii tehnice. Aştept opiniile…

Atenţie! Logoul cu codul respectiv va fi distribuit prin blogosfera.md, după ce (dacă) va fi acceptat de grupul de iniţiativă.

12CategoriaInternet, Ţara mea Discuţie închisă. 16 May 2007
  • e foarte bun materialul!
    dar totusi, cred ca ar trebui sa faci cateva exemple si fara abrevierea bm, dar sa fie scris pe lung Blogger din Moldova… si dupa parerea mea cred ca ar trebui sa fie mai mare fontul la denumire, decat la moto-ul “Scrie si publica”..

    mi-a placut foarte mult si logo-ul, cu toate ca la prima privire nu am inteles ce semnifica..

    May 17th, 2007 la 14:37
  • am primit un mail unde Vladislav spune că îs puţine păreri. din păcate, habar nu am de unde a provenit moda de a scrie “ă” ca un a cu tilda. ar putea cineva să explice?

    May 18th, 2007 la 14:31
  • VV, asta atît de mult deranjează?:)

    Nu ştiu ce să-ţi zic, nu e problemă să o schimb, citesc şi mai apoi mai discutăm la acest capitol;)
    Tilda, breve şi semn diacritic.

    May 18th, 2007 la 15:20
  • Anastasia Taburceanu

    mie imi palce ce ai facut, dar sunt de aceeasi parere ca si Pavel poate incercam si fara abrevieri, nu se intelege din prima, nemaivorbind de cei care habar nu au despre ce vrem sa le comunicam prin logo

    May 18th, 2007 la 23:49
  • Iniţial nu ştiam unde să comentez, aici, pe blogosfera.md sau pe googlegroups. Oricum, iată ce am de spus.

    Şi mie îmi place. Posibil, atrag prea multă atenţie la mărunţişuri şi totuşi… Comunitatea bloggerilor ar trebui să fie deschisă, ceea ce şi trebuie să reflecte logo-ul. Însă simbolul este închis, nu există nici “o cale de intrare” în această comunitate, dacă vorbim în sens direct. Pe de altă parte, în cazul în care va lipsi un element, posibil, ar suferi estetica logo-ului.

    Într-adevăr, “bm” trebuie dublat de descifrarea acestuia. Şi aş pleda pentru un alt font cu care scrie adresa şi sloganul, ăsta îmi pare prea alungit pe verticală, sau poate nu sunt obişnuită cu el.

    May 20th, 2007 la 00:15
  • Logotipul e cu adevarat simpatic, armonios, blogosferic şi web-doi-zero. Dar este mult prea generic. Acest callout standard putea figura pe logotipul asociaţiei bloggerilor din Mali, Malaezia sau Mexic.

    Abrevierea “bm” nu ajută nici ea. Mică, absulut neclară. Din prima o confunzi cu un “tm” (trademark), care poate fi găsit în colţul drept de sus la multe logotipuri.

    Despre slogan… Tilda, căciuliţă — nu înteleg de ce se mai discută asemena mărunţişuri. “Scrie si publica” este un slogan oribil, doar ceva mai bun decât “Discover us”. La gunoi!

    Sunt de-acord cu unele critici faţă de versiunea propusă de mine, dar ceea ce e propus aici nu mi se pare optimal. Eu am o altă versiune la care am lucrat, dar nu am timp sau dorinţă să mă mai vânzolesc cu ea.

    On the other hand, why would even give a fuck? Nici măcar nu figurez în blogroll-ul de pe blogosfera.md (ha-ha!)

    May 21st, 2007 la 02:12
  • P.S. Tehnic prost executat. Dacă începi să imiţi pixeli, păi n-ai nici un drept să utilizezi antialiasing. Fiecare pătrăţel-pseudopixel urmează să ocupe un număr între de pixeli: 4×4, 5×5 sau oricare altă mărime. Iar distanţa dintre pătrăţele urmează să fie fixată la 1px indiferent de scara la care este scris logotipul. Textul este prost lucrat la antialiasing şi kerning.

    Şi ultima — adresa sitului urmează să fie scrisă fără “http://” şi fără “www”. Doar “blogosfera.md”.

    Dacă e să utilizez scara de apreciere de pe foto.md, nota ar fi următoarea (pe scara de zece puncte):

    concept grafic — 8
    originalitate/mesaj — 3
    executare tehnică — 5

    May 21st, 2007 la 02:24
  • > Tilda, căciuliţă — nu înteleg de ce se mai discută asemena mărunţişuri

    mult prea frecvent intâlnesc acest ‘mărunţiş’, însă nimeni nu pare a fi in stare să explice acest fenomen. l-am văzut aici, am hotarât să întreb. însa, din câte îmi dau seama, e ca in experimentul cela clasic cu maimuţele – “tut tak zavedeno”. :)

    May 28th, 2007 la 20:37
  • > On the other hand, why would even give a fuck?

    uite mai filosofic. vrea si tineretu nostru sa faca “ceva”, insa nici ei nu prea stiu ce anume. observand chestia asta, anumiti ‘meseriasi’ din domeniul Stiinta® Comunicarii™ incearca sa-i foloseasca pentru a scoate informatie din altii, un pic mai experimentati in acest domeniu.

    adica, scurt/2, ziaru cela de gard te-a luat “la pont” ca sa vada cum ai sa te descurci. ca sa stie si ei ce sa faca daca vor fi asaltati in acelasi mod.

    au vazut. cu varf si indesat. si cred ca info primita de ei despre Tor in rezultatul acelui calvar, le e suficienta pentru pe cel putin vreun an inainte. au la ce se gandi si ce folosi. insa, din pacate, asta nu face parte din mentalitatea jurnalistica, din cate ne putem da usor seama. “чукча не читатель, чукча писатель”. forever and ever.

    May 28th, 2007 la 20:55
  • […] Namashco ne propune spre citire un articol de o mare valoare, în care ne descrie pe larg semnificaţia acestui grup de bloggeri şi ne propune […]

    June 4th, 2007 la 21:24
  • […] Avem nevoie de un logoul, la moment avem 3 încercari (1 Mihai Moscovici) (2 Alexandru Culiuc) (3 Vladislav Namaşco) dar din păcate nici unul încă nu a fost […]

    October 9th, 2007 la 18:44
  • […] A treia varianta aprtine lui Vlad Namaşco […]

    October 23rd, 2007 la 11:30