Moldova in Orange

Pe 25 aprilie a fost lansat Orange Moldova, un eveniment mult aşteptat de utilizatorii de la Voxtel şi probabil de toţi ceilalţi care speră la preţuri şi servicii noi şi ieftine. Despre ceea ce ne-a adus interesant Orange vom discuta la finele acestui an. Dar, pînă atunci propun să analizăm primul al lor serviciu – orange.md.

Înainte de toate aş vrea să zic o slovă despre site-urile familiei orange: din ceea ce am văzut nu sînt impresionat deloc, uneori chiar uimit(spre rău) de ceea ce văd cum ar fi în cazul Orange România sau Orange Marea Britanie. De aceea să fiu sincer nu mă aşteptam să văd ceva bun la Orange Moldova:)

Design

Prima impresie: Bravo, arată bine! Simplu şi curat, conform canoanelor de reprezentare a unui site corporatist, ba chiar s-a făcut mai bine decît mă aşteptam. Bara de meniu, precum şi stilul general al site-ului a fost inspirat din site-urile surori: Orange Spania şi Orange Olanda, dar nimic rău în acest lucru nu văd din moment ce împrumutul a fost utilizat cu cap. Important e ca să fie realizată sarcina principală – crearea unei experienţe pozitive.

Navigarea

Cele mai mari critici au fost îndreptate către navigare şi într-adevăr trebuie să pierzi ceva timp pînă înveţi cum să treci în alt compartiment. Şi acesta probabil ar fi minusul cel mai mare al site-urilor Orange care folosesc aceasta metodă de navigare, minus care nu-mi permite să-i notez cu notă mare.

O alta greşeală, la nivel de logică a utilizabilităţii, pe care o consider destul de gravă am găsit-o aici: Orange.md – telefoane – lista de preţuri. Care e greşeala? Un document PDF nu poate fi compartiment separat şi cu atît mai mult punct de meniu!

Concept

Nu am săpat adînc în această direcţie şi probabil că nu am să o fac pentru că sunt abonat la alt operator;) dar din cele observate nimic inovator. Dar ar trebui să fie ceva inovator? Da şi nu, depinde de scopuri.

Codul

Oribil! Dacă o să deschideţi codul acestui site veţi observa că el a fost paginat într-un stil fără stil:). Acest site a fost paginat de un necunoscător sau începător.
Div-uri amestecate cu tabele?! Bun eu înţeleg că era nevoie de <div> numai pentru a realiza efectele de la meniul site-ului, dar mă frămîntă nespus de mult rîndul: <div align="center">, pentru ce?

Culmea însă sînt bucăţile de cod de acest gen:

<div id="sm7" class="menuNormal">
<a id="sml71" href="?c=7&sc=71" mce_href="?c=7&sc=71" class="menuitem">cum apelati?</a>
<a id="sml72" href="?c=7&sc=72" mce_href="?c=7&sc=72" class="menuitem">contacte </a>
<a id="sml73" href="?c=7&sc=73" mce_href="?c=7&sc=73" class="menuitem">adrese </a>
<a id="sml74" href="?c=7&sc=74" mce_href="?c=7&sc=74" class="menuitem">numere utile </a>
</div>

sau de acest gen:

<tr>
<td style="border-bottom:1px solid #d7d7d7; padding-left:5px;" height="15px" width="200px">sect. Centru, bd. Stefan cel Mare 134</td>
<td style="border-bottom:1px solid #d7d7d7; border-left:0px solid #d7d7d7;padding-left:5px;" height="15px" align="center">9:00-20:00</td>
<td style="border-bottom:1px solid #d7d7d7; border-left:0px solid #d7d7d7;padding-left:5px;" height="15px" align="center">10:00-18:00</td>
<td style="border-bottom:1px solid #d7d7d7; border-left:0px solid #d7d7d7;padding-left:5px;" height="15px"> </td>
</tr>

Sigur că cel care a „scris” acest cod trebuie numaidecît să treacă pe la W3C să se mai dea cu lumea, sau cel puţin să consulte legislaţia Republicii Moldova ce ţine de acest domeniu. Presupun că o să descopere multe interesante;)

Concluzie

Impresia generală totuşi este bună, fiindcă multe din celea pe care le-am descris mai sus nu sînt văzute, ci numai simţite de utilizatorii simpli şi asta îi salvează de multe ori pe producători de site-uri:), cunosc din experienţa personală.

Deci, aşteptăm să vedem cum va evolua în continuare…

2CategoriaInternet Discuţie închisă. 25 April 2007